Relletje over fusie politiezones

03/01/11 om 11:40 - Bijgewerkt om 11:40

De N-VA pleit voor een verplichte fusie van politiezones met minder dan 50 agenten. Minister Turtelboom wil geen verplichting.

Ontslagnemend minister van Binnenlandse Zaken Annemie Turtelboom (Open VLD) reageert boos op de N-VA, die de fusie van politiezones een flop noemt. Volgens haar heeft ze nooit een grote fusiewet aangekondigd.

De Standaard meldde maandag dat de 'fusiewet' het afgelopen jaar slechts tot één versmelting van politiezones heeft geleid. Alleen Maasmechelen en Lanaken kozen voor een fusie vóór het aflopen van de deadline van 1 januari 2011.

Het jaar begon met 196 politiezones en eindigde met 195 zones. Parlementslid Koenraad Degroote (N-VA) besluit daaruit dat de vrijwillige fusie van de politiezones, die nog kon tot 1 januari, een flop is en dat urtelboom haar huiswerk moet overdoen.

Volgens Degroote moet de overheid durven fusies op te leggen. De N-VA pleit voor een verplichte fusie van politiezones met minder dan 50 agenten, waardoor het aantal zones tot 150 zou dalen. In grotere zones kan men de fusie opleggen als de situatie op het terrein dit noodzakelijk maakt.

'Geen verplichting'

Turtelboom reageerde op Radio 1 gepikeerd op de uitlatingen van Degroote. Volgens haar heeft ze de wet immers nooit aangekondigd als een grote fusiewet.

'De vraag kwam van Lanaken en Maasmechelen, die hadden daarom gevraagd. Omdat de federale wetgeving fusies verbood, heb ik die wet gemaakt en heb ik hun fusie toegestaan', aldus de minister.

Volgens Turtelboom is de fusie van politiezones verplichten geen goede zaak omdat een fusie moet gedragen worden door de zones zelf.

Onze partners