‘Vaste dates inplannen heeft zeker zin!’

28 jaar na de eerste editie van Liefde is een werkwoord blijft emeritus professor Alfons Vansteenwegen (KU Leuven) achter de titel van zijn bestseller staan. ‘Voor echte intimiteit moet een koppel durven vertragen en stilstaan.’

Een interessante job, veel vrienden, een goede relatie: willen jonge mensen niet te veel tegelijk? (Anaïs Verbeke, Gent)

ALFONS VANSTEENWEGEN: Ik denk van wel. En ze willen al die dingen niet alleen tegelijk, ze willen ze ook meteen. In een relatie is dat onmogelijk: je bent met zijn tweeën, en de een is geen kopie van de ander. Er moet dus gepraat, meegeleefd en onderhandeld worden. Wie met iemand trouwt om ‘er alles uit te halen’, zal snel merken dat dat niet duurt. Zo’n ‘verbruikersmentaliteit’ is dodelijk voor je relatie. Persoonlijk pleit ik voor wat ik ‘gevende liefde’ noem. Geluk in de liefde heb je niet in handen, maar je kunt wel samen bouwen aan een relatie waarin je tevreden bent.

Zou het niet zinvol zijn om een vak als communicatie in de leerplannen op te nemen, met het accent op ‘empathisch luisteren naar elkaar’? (Marc Lamens, Edegem)

VANSTEENWEGEN: Empathisch luisteren is een essentiële vaardigheid als je met iemand samenleeft. Partners zouden dat in hun gezin van oorsprong geleerd moeten hebben. Maar echt luisteren en je leren inzetten voor anderen, ook als het moeite kost, zou je inderdaad ook op school kunnen benadrukken. In een liefdesrelatie volstaan amoureuze gevoelens in elk geval niet: die gevoelens wisselen of gaan voorbij. Ware liefde blijft, maar vraagt wel inzet. Zonder werk is liefde maar een woord.

Is de gedachte dat je een relatie aangaat ‘voor de rest van je leven’ nog van deze tijd, of maken we onszelf iets wijs? (Sira Blancquaert, Gent)

VANSTEENWEGEN: Ook vandaag nog slaagt de helft van de paren erin om de rest van hun leven samen te blijven. Waarom zou je dat dan niet nastreven? Duurzaamheid in relaties is een waarde. De perfecte relatie bestaat niet, maar tevreden samenleven is al heel wat. Verliefdheid gaat over. Bovendien is verliefdheid maar één element in de partnerkeuze: je moet ook voldoende op elkaar lijken. Eerst kies je voor de ‘ware’ partner, en daarna moet je die keuze met z’n tweeën ‘waarmaken’.

Intieme relaties met derden toelaten: is dat een manier om echtscheidingen en alle moeilijkheden die daaraan voorafgaan te omzeilen? (Hilde Van den Steen, Dendermonde)

VANSTEENWEGEN: In al mijn jaren als relatietherapeut heb ik daarvan nog nooit een relatie zien verbeteren – integendeel. Als een van beide partners veel tijd en aandacht aan een derde geeft, en er ook seks mee heeft, moet je dat met z’n tweeën aanvaarden en verwerken. Daartoe zijn de meeste koppels niet in staat. Zulke affaires hoeven niet noodzakelijk tot een scheiding te leiden, maar meestal veroorzaken ze een crisis en diepe kwetsuren. Over dat thema heb ik samen met mijn vrouw Maureen Luyens een boek geschreven: Hoe overleef je een liefdesaffaire. Dat is geen toeval: vroeg of laat krijgen veel koppels ermee te maken.

Vraag van de week

Vaste dates met je partner inplannen, zoals minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Jo Vandeurzen voorstelt, werkt dat echt? (Heleen Mens, Gent)

VANSTEENWEGEN: Iedere relatie heeft nood aan momenten van intens en ongestoord samenzijn. Soms komen die momenten vanzelf, bijvoorbeeld tijdens een wandeling of een lange autorit. Maar vaste ‘dates’ inplannen heeft zeker zin! Er zullen altijd wel momenten zijn dat zo’n date in het water valt. Maar wie zo’n vast moment opneemt in zijn agenda, vergroot alvast de kans dat het ervan komt. Intimiteit heeft te maken met vertragen, met bij elkaar stilstaan. Zo’n afspraak kan daar alleen maar toe bijdragen.

Is Filip een goede koning?

Stel uw vraag aan minister van staat HERMAN DE CROO (Open VLD).

Mail uw vragen naar mijnvraag@knack.be en maak kans op een boekenbon van Standaard Boekhandel ter waarde van 20 euro.

Stefanie Van den Broeck

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content