Rekeningrijden: ‘Er is nog helemaal niets beslist’

© BELGA

‘Er is nog helemaal niets beslist over rekeningrijden. Het is aan de volgende regering om een beslissing te nemen.’ Dat zegt Vlaams minister Hilde Crevits.

De kilometerheffing die vanaf 17 februari wordt getest, is geen extra belasting maar een verschuiving van de belasting naar het gebruik van een wagen in plaats van op het bezit ervan. Dat benadrukt Brussels staatssecretaris voor Mobiliteit Bruno De Lille (Groen). Zijn Vlaamse collega Hilde Crevits herhaalt dat er helemaal nog niets beslist is.

De Morgen en Het Laatste Nieuws citeren de tarieven die gehanteerd worden in een eerste proefproject. Zo zou wie van Mechelen naar Brussel trekt met de auto 17 euro per week betalen.

“Het gaat om richttarieven voor de test die we nu gaan uitvoeren”, zegt bevoegd staatssecretaris in Brussel De Lille. “En het is belangrijk om weten dat er geen extra belastingen komen met een kilometerheffing.”

Wel moet het gebruik van de auto verminderen door de komst van een kilometerheffing, aldus de groene staatssecretaris. “Het is de bedoeling dat mensen hun mobiliteitsgedrag aanpassen. Tijdens het proefproject zullen we ook testen in welke mate dat gebeurt. Mensen met een alternatief die daar ook gebruik van maken, zorgen ervoor dat mensen zonder alternatief vervoermiddel vlotter kunnen rijden.

Wat het voor hen ook weer financieel interessanter maakt, want door de verminderde files kunnen zij tijdens de daluren rijden zodat ze weer minder kilometerheffing betalen”, motiveert De Lille.

Het is de bedoeling dat mensen ook informatie krijgen over andere mogelijkheden in hun buurt. Waar geen alternatieven zijn, kan een lagere prijs worden gehanteerd.

Vlaams minister Crevits herhaalde op de VRT-radio dat helemaal nog niets beslist is over een eventuele invoering van het rekeningrijden voor personenwagens. Hoe dan ook zal het aan de volgende regering zijn om die knoop door te hakken. (Belga/EE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content