Rekenhof vreest voor overschatte inkomsten in begroting

Het Rekenhof meent dat de federale regering in haar begroting voor dit jaar een aantal inkomsten overschat. Zo zullen de inkomsten uit steun aan de banken lager uitvallen dan in de begroting geraamd is.

Het Rekenhof meent dat de federale regering in haar begroting voor dit jaar een aantal inkomsten overschat. Zo zullen de inkomsten uit steun aan de banken lager uitvallen dan in de begroting geraamd is.

Het Rekenhof mist ook de concrete becijfering van de inkomsten uit fiscale regularisaties, die de regering op bijna 500 miljoen euro schat. De begroting streeft naar een tekort van 2,15% van het bbp en voorziet aan 1,6 miljard euro fiscale maatregelen. Die zijn volgens het Rekenhof “afdoende onderbouwd” en “voorzichtig geraamd”.

De instelling maakt wel voorbehoud voor de opbrengsten uit de fiscale regularisatie, begroot op 488 miljoen euro, omdat er geen concrete becijfering van de maatregelen voorzien is. Bij de raming is onder meer rekening gehouden met ramingen die werden opgesteld in het kader van een eventueel Rubik-akkoord met Zwitserland (een regularisatie-akkoord over de belasting van zwart geld op Zwitserse banken, red.).

De groene oppositie vroeg zich maandag in de Kamer af of de regering dan toch zo’n akkoord met Zwitserland heeft afgesloten. Over een Rubik-akkoord is binnen de regering geen akkoord. MR-vicepremier Didier Reynders toonde zich ooit voorstander van zo’n akkoord, maar staatssecretaris John Crombez (sp.a) dreigde er al mee de regering te verlaten mocht het er komen.

In elk geval is er, bij gebrek aan overeenstemming binnen de regering, nog steeds geen Rubik-akkoord gesloten en wordt er ook niet over onderhandeld, bevestigt het kabinet van minister van Financiën Steven Vanackere (CD&V). Bij de niet-fiscale ontvangsten zullen de bijdragen die de banken moeten betalen voor de steun die ze destijds kregen van de overheid lager uitvallen dan de 550 miljoen euro die is begroot.

Enkele banken hebben de overeenkomsten die ze hierover met de staat hadden, opnieuw onderhandeld. BNP Paribas heeft een aantal staatswaarborgen opgezegd en KBC heeft een lening vervroegd terugbetaald. (belga/RDM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content