Rekenhof: 'Te weinig controle op premies voor politie'

02/12/16 om 04:57 - Bijgewerkt om 13:20

Politiemensen kunnen met bepaalde toelagen tot meer dan 8.000 euro extra verdienen in twee maanden tijd. Maar de controle of die extra prestaties ook echt plaatsvinden, schiet tekort.

Rekenhof: 'Te weinig controle op premies voor politie'

© Belga

Dat blijkt uit een audit van het Rekenhof over het sociaal secretariaat van de politie die alle toelagen moet verwerken, waarover De Tijd bericht. Het Rekenhof waarschuwt voor "een beperkte waarborg tegen fraude".

De agenten moeten hun prestaties zelf in het computersysteem Galop registreren. Dat wordt gevalideerd door de hiërarchie, maar het is niet gekoppeld aan het systeem dat de tijden registreert. Het is niet duidelijk wie wat moet controleren en welke controles moeten gebeuren, stelt het Rekenhof, dat vraagt om meer aandacht te besteden aan het verifiëren van het aantal overuren dat politiemensen opgeven.

'Beveiliging ontoereikend'

Het Rekenhof ziet ook een "hoog risico" in de manier waarop de loongegevens door de politie naar Financiën worden verstuurd. De beveiliging is ontoereikend en het is ook niet zeker of de gegevens die worden opgegeven wel correct zijn.

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) liet begin oktober weten dat hij geen bijzondere opmerkingen had bij de vaststellingen en de aanbevelingen, en dat hij erop zal toezien dat "bruikbare initiatieven worden genomen om tegemoet te komen aan de aanbevelingen, onder andere door de procedures te formaliseren".

Jambon: 'Nergens aanwijzingen van structurele fraude'

Volgens het kabinet van Jan Jambon was het rapport 'veel minder negatief dan het vandaag in de pers overkomt'. Dat het sociaal secretariaat van de politie geen volledige controle kan hebben op alle reële prestaties van politiemensen, vindt de minister normaal. 'Dat gebeurt trouwens bij de 190 verschillende politiewerkgevers zelf. Over alle mogelijke diensten heen is er bovendien een grote diversiteit van registratie- en controlemechanismen.'

'Uiteraard is een eerlijk en correct berekeningssysteem belangrijk, en het is altijd goed die systemen te evalueren', stelt de minister nog. 'Maar er zijn nergens aanwijzingen dat er in de praktijk op structurele wijze zou gefraudeerd worden door politiemensen. Vanzelfsprekend zijn er in een korps van 40.000 politiemensen wel eens individuele fraudegevallen, maar die maken dan voorwerp uit van individuele tuchtdossiers.'

(Belga/RR)

Onze partners