Rekenhof staakt onderzoek naar Fyra-affaire

08/01/14 om 04:45 - Bijgewerkt om 04:45

Het Rekenhof houdt op met zijn onderzoek naar de kaduke hogesnelheidstrein Fyra. Omdat zowel de Belgische als de Nederlandse spoorwegen nauwelijks meewerken, komt het geen meter vooruit.

Rekenhof staakt onderzoek naar Fyra-affaire

© belga

Dat staat woensdag in De Morgen. In een brief aan Kamervoorzitter André Flahaut (PS) schrijft voorzitter Phillippe Roland dat het Rekenhof het fiasco met de Fyra onmogelijk kan uitpluizen. "De betrokken diensten willen vermijden dat iets publiek wordt gemaakt", schrijft hij.

Documenten

"Aangezien heel wat documenten over de Fyra het voorwerp uitmaken van strafrechtelijke en burgerlijke procedures, willen de betrokken diensten een publiekmaking vermijden", schrijft Roland. Het Rekenhof mag de documenten alleen inkijken "op voorwaarde van strikte confidentialiteitsgarantie" en "met uitsluiting van kopiemaking".

De lijst met documenten die het Rekenhof niet mag inkijken en verspreiden, is lang: de voorbereiding van het aankoopcontract, de ondertekening, de bankgaranties en de ingebruikstelling. "Dat heeft gevolgen voor alle delen van het onderzoek", stelt de voorzitter, die erop wijst dat ook de Nederlandse Rekenkamer weigert om informatie uit te wisselen.

'Niets te verbergen'

"Wij hebben absoluut niets te verbergen", reageert NMBS-woordvoerder Bart Crols." Alle documenten liggen op tafel, maar ze moeten natuurlijk in onze gebouwen blijven. We moeten extra voorzichtig zijn met al die gerechtelijke procedures."

Kamerlid Jef Van den Bergh (CD&V) wijst dan weer naar het Rekenhof zelf. Volgens hem had het Rekenhof nooit veel zin in een grondig onderzoek naar de Fyra-affaire. (Belga/TV)

Onze partners