Rekenhof neemt ontransparante Vlaamse begroting op de korrel

© BelgaPicture

Het Rekenhof is niet in staat om de begroting van de Vlaamse regering diepgaand te controleren. Daarvoor is de begroting niet transparant of gedetailleerd genoeg ingediend, zo klinkt het.

‘Noch de algemene toelichtingen bij de begrotingen, noch de programmatoelichtingen bij de beleidsdomeinen hebben de begrotingsmaatregelen 2015 concreet en transparant voorgesteld. De algemene toelichtingen somden de beoogde maatregelen op zeer algemene wijze op’, zo luidt het begin van de algemene conclusies van het verslag van het Rekenhof.

Het hof kan naar eigen zeggen dan ook geen sluitend overzicht opmaken van de begrotingsmaatregelen. ‘Bij gebrek aan gestructureerde opvolgingsinformatie en financiële verantwoording over de begrotingsmaatregelen bij de rekeningaflegging, is het onmogelijk een sluitend antwoord te geven op de vraag in welke mate de maatregelen ook effectief zijn gerealiseerd’, vervolgt het Rekenhof.

Het Rekenhof beveelt de Vlaamse regering dan ook aan maatregelen te treffen ‘opdat de informatie over begrote en gerealiseerde besparingen voldoende controleerbaar is voor het Rekenhof en het Vlaams Parlement’.

(Belga/SK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content