Regio Brussel ‘heeft 768 politieagenten te kort’

© BELGA

In zijn zes politiezones heeft Brussel 768 agenten te weinig. De niet-volledige invulling van het wettelijk kader treft vooral twee zones: Brussel-Hoofdstad-Elsene en Brussel-West met Molenbeek.

De cijfers worden gepubliceerd door Le Soir, maar zijn afkomstig van de Brusselse minister-president Rudi Vervoort.

Op basis van het wettelijk kader dat vastgelegd werd in 2001 heeft de hoofdstedelijke politie per 31 oktober 2015 volgens hem bijna 800 agenten te kort op een totaal kader van 7.012.

Het tekort voor Brussel-Elsene bedraagt 320, specifiek voor de zone West met Molenbeek zijn er volgens de krant 98 oningevulde plaatsen.

Bevolkingsgroei

Maar zelfs als het hele kader ingevuld zou zijn, dan nog blijft er volgens Vervoort een tekort. Het kader is gebaseerd op bevolkingscijfers uit 2001 toen er 964.000 mensen in Brussel woonden. Tegenwoordig wordt de bevolking op 1,175 miljoen geschat.

De minister-president wijst er op dat bewoners van het Brussels geweest meer bijdragen. Ze betalen gemiddeld 303 euro per bewoner per jaar voor politie, daar waar men in Vlaanderen 147 euro betaalt, en in Wallonië 135.

Het ordewoord is, aldus Le Soir: “Dat de federale overheid haar verantwoordelijkheid neemt (en ophoudt ons te bekritiseren)”.

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content