Regie der Gebouwen betaalt te veel om paleizen te verwarmen

07/03/14 om 05:36 - Bijgewerkt om 05:36

De Regie der Gebouwen betaalt negentig procent van de verwarmingsfactuur voor het paleis in Brussel en zeventig procent van de stookkosten voor het kasteel van Laken. Dat is een stuk meer dan afgesproken.

Regie der Gebouwen betaalt te veel om paleizen te verwarmen

Het koninklijk paleis in Brussel. © BELGA

Dat schrijft Het Laatste Nieuws op basis van cijfers die N-VA-Kamerlid Theo Francken opvroeg bij staatssecretaris Servais Verherstraeten (CD&V).

20 procent extra in Brussel

In de begroting voor 2014 is 600.000 euro opzij gezet voor de energiekosten van beide gebouwen. In de toelichting preciseerde de regering dat de Regie der Gebouwen 70 procent van de verwarmingskosten op zich zou nemen.

In antwoord op de parlementaire vragen verduidelijkt Verherstraeten nu dat volgende regeling geldt: "Voor het paleis in Brussel neemt de Regie negentig procent van de kosten op zich, tien procent is voor de civiele lijst. Voor het kasteel van Laken is zeventig procent voor de Regie, dertig procent voor de civiele lijst."

Dat zint Francken niet zint. "Keer op keer blijkt dat de koning minder betaalt dan oorspronkelijk werd voorgehouden", reageert hij.

Dubbel glas

"De verwarming van de privédelen wordt betaald door de civiele lijst. De verwarming van de ambtelijke delen gebeurt al jarenlang door de federale overheid", verduidelijkt Verherstraeten. Hij erkent dat de paleizen momenteel niet echt energiezuinig zijn. In Brussel is veertig procent van de ramen nog voorzien van enkel glas, in Laken vijftig procent. (Belga/TV)

Onze partners