Regeringstop uit elkaar zonder totaalakkoord, woensdag opnieuw overleg

Alexander De Croo © Belga Image

De federale regeringstop heeft dinsdag opnieuw drie uur rond de tafel gezeten over de begroting en een reeks hervormingen. Na afloop viel op het kabinet van de premier te horen dat de vier partijen de begroting hebben gevalideerd zoals die tijdens het weekend werd opgemaakt, onder voorbehoud van de laatste arbitrages binnen de sociaal-economische hervormingen.

De vergadering volgt op een dag van informele contacten, nadat de gesprekken maandagnacht waren afgesprongen.

Dat de coalitiepartners – CD&V-vicepremier Kris Peeters inclusief – weer samenzaten, bewijst voor verschillende betrokkenen dat van een echte crisis toch geen sprake is. En dat er iets concreets op tafel ligt. Begrotingsminister Sophie Wilmès (MR) sprak in dat verband van ‘een nieuw voorstel dat het onderzoeken waard is’.

Deadline

De vergadering op de Zestien duurde van 16.30 tot 19.30 uur. Het lag niet meteen in de lijn der verwachtingen dat de onderhandelaars tot de finish zouden proberen voort te vergaderen. Ze ‘bood de kans om een stand van zaken op te maken over de verschillende notificaties en na te gaan of de begroting groen licht krijgt op voorwaarde van een akkoord over de laatste arbitrages binnen de hervormingen’, luidt het.

Premier Charles Michel (MR) zal woensdag opnieuw bilaterale contacten leggen en op basis daarvan terug overschakelen op een plenaire vergadering. Zoals bekend moet de regering haar begrotingshuiswerk op 15 oktober indienen bij de Europese Commissie.

Rechtvaardige fiscaliteit

Bij het buitengaan van de vergadering verklaarde MR-vicepremier Didier Reynders dat het mogelijk is na te gaan ‘hoe investeringen en jobs kunnen worden aangemoedigd, binnen het kader van een rechtvaardige fiscaliteit inbegrepen’.

Het idee houdt in het spaargeld te laten evolueren naar een meer productief model. Open VLD had daar in de loop van de dag al een lans voor gebroken. Alle mogelijke modaliteiten van de fiscaliteit liggen op tafel, waaronder ook de rechtvaardige fiscaliteit. CD&V zet hoog in op de invoering van een meerwaardebelasting.

Volgens Reynders leggen de onderhandelaars zichzelf geen deadline op. De minister herhaalde dat er een akkoord is over de begroting, maar preciseerde nu wel dat er slechts een akkoord is over een geheel indien er over alles een akkoord is. (Belga/KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content