'Regering wil veel meer mensen laten screenen'

09/09/16 om 05:02 - Bijgewerkt om 05:01

Een pak meer mensen die werken op gevoelige plaatsen of die een gevoelige job uitoefenen, moeten in de toekomst een screening ondergaan. De regering denkt aan mensen die werken met kritieke infrastructuur, zoals de telecomnetwerken, of aan het personeel van het openbaar vervoer.

'Regering wil veel meer mensen laten screenen'

© iStock

Dat schrijft De Tijd.

Om de screening te kunnen uitbreiden, zal de wet op veiligeheidscertificaten worden aangepast, bevestigt woordvoerder van de FOD Buitenlandse Zaken Michael Mareel. Zo'n veiligheidscertificaat krijg je pas na een screening in de databanken van de politie en de Staatsveiligheid.

Momenteel worden risico- en impactanalyses uitgevoerd om te bepalen welke jobs een screening nodig hebben. Volgens insiders die de krant aansprak, kan het gaan over duizenden functies waarvoor je een veiligheidscertificaat nodig zal hebben. Daarom krijgt de dienst van Buitenlandse Zaken die de veiligheidscertificaten moet uitreiken, de Nationale Veiligheidsoverheid, een extra budget voor aanwervingen en voor snellere computertoepassingen. De regering zal nog dit najaar de wet op de veiligheidscertificaten laten wijzigen, aldus De Tijd.

(Belga/RR)

Onze partners