Regering wil tweeduizend asielzoekers op militaire terreinen

30/09/10 om 13:52 - Bijgewerkt om 13:52

Voor het opzetten van woonmodules gaat ze op zoek naar vier of vijf terreinen.

Het kernkabinet heeft donderdag beslist de principiële beslissing om asielzoekers onder te brengen in woonmodules op militaire sites uit te voeren. De federale regering gaat daarvoor op zoek naar vier tot vijf militaire locaties.

Het kernkabinet had de woonmodules vorige week al in het vooruitzicht gesteld. Ze komen op ongebruikte militaire terreinen en zullen beheerd worden door het Rode Kruis. Donderdag bleek dat het de bedoeling is tweeduizend asielzoekers op te vangen op die terreinen. De regering gaat daarvoor op zoek naar vier of vijf terreinen.

Het kernkabinet concretiseerde ook de beslissing om OCMW's financiële garanties te geven voor bijkomende opvangplaatsen. Donderdag bleek dat die voor twee jaar zullen gelden. Premier Yves Leterme had ook extra personeel voor de asieldiensten beloofd om de asieldossiers sneller te kunnen afhandelen.

Volgens het kabinet van de premier is er intussen een akkoord over extra personeel voor de Dienst Vreemdelingenzaken, het Commissariaat-Generaal voor de Vluchtelingen en Staatlozen en de Raad voor Vreemdelingenbetwistingen. Er komt ook extra personeel voor de ontradingscampagnes die de regering wil opzetten in de landen van herkomst.

Onze partners