Regering wil twee miljard euro besparen en buffer aanleggen

27/02/12 om 06:51 - Bijgewerkt om 06:51

De regering wil bij de begrotingscontrole om en bij de twee miljard euro besparen. Er wordt een budgettaire buffer van 350 miljoen euro aangelegd, maar dat bedrag kan nog oplopen tot 500 miljoen.

Regering wil twee miljard euro besparen en buffer aanleggen

© Belga

De regering gaat bij de begrotingscontrole om en bij de twee miljard euro besparen. Er wordt een budgettaire buffer van 350 miljoen euro aangelegd, maar dat bedrag kan nog oplopen tot 500 miljoen. De regering wacht daarvoor eerst nog op een aantal preciseringen van het monitoringcomité. Dat heeft het kernkabinet beslist.

De regering gaat er meer en meer van uit dat de economie niet 0,1 procent zal groeien, maar zal dalen, zoals de Nationale Bank ook voorspelt. Daarom wordt al zeker gewerkt met een buffer van 350 miljoen. Mogelijk volgt er later op de week - afhankelijk van het verdere werk van het monitoringcomité - nog een bijkomende som.

Ook al legden premier Elio Di Rupo, de vicepremiers en de minister van Begroting Olivier Chastel de te leveren budgettaire inspanning nog niet definitief en precies vast, het is zeker dat de grootteorde inderdaad twee miljard is. Dat bedrag is nodig om het begrotingstekort terug te dringen tot 2,8 procent van het bbp, door Europa opgelegd.

Chastel gaat maandag en dinsdag nog bilateraal onderhandelen met de verschillende regeringsleden en woensdag komen nog verschillende werkgroepen samen.

Het echte begrotingsconclaaf gaat zaterdagnamiddag om 15.30 uur van start. Zondag en maandag wordt voortgewerkt en indien nodig gebeurt dat ook dinsdag nog.

Fantoombevoegdheden Ondertussen volgt ook nog budgettair overleg met de deelstaten. Daar zal onder meer gepraat worden over de zogenaamde usurperende bevoegdheden, ondertussen omgedoopt tot fantoombevoegdheden - bevoegdheden die de federale overheid nog financiert, maar die eigenlijk deelstaatcompetenties zijn.

Het kernkabinet besliste daarover dat de gemeenschappen en gewesten er voortaan financieel moeten voor instaan. Het gaat over 250 miljoen euro. De Inspectie van Financiën legt momenteel een lijst vast waarin de bevoegdheden worden opgesomd. Die lijst is naar verluidt bijna klaar en wordt binnenkort overgemaakt aan de deelstaten. (Belga/KVDA)

Lees meer over:

Onze partners