Regering wil komaf maken met verplichte sterilisatie transgenders

07/11/14 om 07:38 - Bijgewerkt om 07:37

Transgenders die op hun paspoort van geslacht willen veranderen, moeten zich volgens de huidige wetgeving laten steriliseren. Strijdig met de mensenrechten en daarom wil het regeerakkoord daar nu verandering in brengen.

Regering wil komaf maken met verplichte sterilisatie transgenders

© Reuters

Transgenders die ook op hun paspoort van geslacht willen veranderen, moeten zich nu definitief laten steriliseren. Volgens het regeerakkoord komt daar verandering in, wegens strijdig met de mensenrechten. Dat schrijft De Morgen.

'Inbreuk op fysieke integriteit'

Wie officieel zijn geslacht wil wijzigen, moet verplicht een hormonenbehandeling ondergaan en zich onomkeerbaar laten steriliseren. Dat druist in tegen de mensenrechten. Daarom buigt het parlement zich binnenkort over een aanpassing van de wet uit 2007, "in het licht van internationale mensenrechtenverplichtingen".

Grote politieke prioriteiten zijn nu de beleidsverklaring en de begroting, vertelt Kamerlid Carina Van Cauter (Open VLD). "Maar het is wel de bedoeling om op termijn schot te brengen in dit ethische dossier. Het gaat hier om een duidelijke inbreuk op de fysieke integriteit." (Belga/WB)

Lees meer over:

Onze partners