'Regering wil deeltijds pensioen invoeren'

20/11/14 om 04:19 - Bijgewerkt om 04:30

Om tot een betere verdeling tussen werk en rustperiodes te komen, wil de regering-Michel het deeltijds pensioen invoeren. Dat staat niet in het regeerakkoord, maar wel in de beleidsbrief van minister van Pensioenen Daniel Bacquelaine (MR). De minister werkt ook aan een puntensysteem voor pensioenen.

'Regering wil deeltijds pensioen invoeren'

Daniel Bacquelaine (MR), minister voor Pensioenen © Belga

Dat schrijft de krant De Tijd, die de beleidsbrief kon inkijken.

Het deeltijds pensioen was een voorstel van de Pensioencommissie onder leiding van gewezen SP.A- minister Frank Vandenbroucke.

"Het deeltijds pensioen kan men opnemen vanaf de leeftijd waarop men vervroegd met pensioen kan gaan", schrijft minister Daniel Bacquelaine in zijn beleidsbrief, inhakend op de voorstellen van de Pensioencommissie. "De werknemer neemt dan een deel van zijn pensioen op, terwijl hij voortwerkt en voor die tewerkstelling extra pensioenrechten opbouwt."

Bacquelaine ziet in het deeltijds pensioen een alternatief voor de bestaande systemen die in de privé- en overheidssector bestaan om de arbeidsmarkt te verlaten, zoals het tijdskrediet of de loopbaanonderbreking.

Puntensysteem

Een ander punt uit de beleidsbrief is de invoering van een puntensysteem tegen 2030. Naast De Tijd bericht hierover ook L'Echo.

In dat systeem wordt het pensioen berekend op basis van punten die men tijdens de loopbaan verdient. "De punten worden op een individuele rekening geplaatst en bij de pensionering omgezet in euro's".

De hoeveelheid punten hangt af van het inkomen, van de beroepssituatie (loontrekkend, ambtenaar, zelfstandige) en van de duur van de loopbaan.

(Belga/RR)

Lees meer over:

Onze partners