Regering vormen is niet eerste doel N-VA (Yves Leterme)

Een regering vormen is niet het eerste doel van de N-VA. De partij talmt om de verantwoordelijkheid voor haar verkiezingsoverwinning op te nemen.” Dat zegt ontslagnemend premier Yves Leterme.

Het hangt van N-VA-voorzitter Bart De Wever en PS-voorzitter Elio Di Rupo af of koninklijk onderhandelaar Wouter Beke slaagt in zijn opdracht. Dat zei ontslagnemend premier Yves Leterme vanochtend op de RTBF-radio. Een jaar na het ontslag van zijn regering, herhaalt Leterme dat zijn regering in lopende zaken haar verantwoordelijkheid opneemt en dat de economische fundamenten van ons land gezond zijn.

Yves Leterme (CD&V): “N-VA doet niet wat van hen verwacht wordt”
Toch kan de huidige situatie volgens de premier niet eeuwig blijven duren. “De huidige politieke impasse is zeer negatief”, aldus Leterme. Volgens de ontslagnemende regeringsleider hebben vooral de overwinnaars van de verkiezingen van 13 juni vorig jaar nog niet gedaan wat er van hen verwacht wordt. De N-VA heeft er intussen mee gedreigd om uit de onderhandelingen te stappen. Leterme herhaalt dat “vluchten geen oplossing is”.

Op de vraag hoe zijn partij zal reageren als de N-VA beslist de onderhandelingstafel te verlaten, antwoordde Leterme dat het voor zijn partij belangrijk is een staatshervorming te realiseren en dat daarvoor moet onderhandeld worden.

Herman Van Rompuy (CD&V): “Dit is heel zielig”
In een interview met De Standaard bestempelt Europees president Herman Van Rompuy de politieke situatie in ons land als “zielig”. “Natuurlijk is wat we nu meemaken, heel zielig. Ik zal de laatste zijn om dat te ontkennen.”

Johan Vande Lanotte (sp.a): “Di Rupo en De Wever willen niet vooruit”
Volgens voormalig koninklijk bemiddelaar Johan Vande Lanotte worden de onderhandelingen verlamd door electorale berekeningen. “Er is geen wil om vooruitgang te boeken. Di Rupo en De Wever hebben de sleutels in handen. Het is één van die twee die iets kan doen, op voorwaarde dat de partijen geïnteresseerd zijn om vooruit te gaan. Als dat niet het geval is, wat ik vandaag toch wel moet vaststellen, heeft het geen zin om iemand enkel symbolisch aan te stellen. We moeten niet doen alsof. Dat zou het totale cynisme zijn.”

Joëlle Milquet (CDH): “Als de N-VA niet wil komen, dat ze dan niet komt”
CdH-voorzitster Joëlle Milquet heeft er op Bel-RTL voor gepleit om de negen partijen opnieuw samen aan de onderhandelingstafel te brengen. “De methode waarbij men de PS tegenover de N-VA zet, is op”, aldus Milquet. Volgens de cdH-voorzitster moet er dringend opnieuw met negen onderhandeld worden. “Iedereen moet maar een standpunt innemen over wat er op tafel ligt. Als de N-VA niet wil komen, dat ze dan niet komt”, aldus Milquet. De N-VA weigert al een hele tijd om opnieuw met alle partijen samen aan tafel te gaan zitten.

Alexander De Croo (Open VLD): “Tijd dat kandidaat-premier opstaat”Open Vld-voorzitter Alexander De Croo van zijn kant toont bewondering voor het werk van koninklijk onderhandelaar Wouter Beke. “Hij doet wat van hem gevraagd werd, maar het wordt tijd dat iemand de onderhandelingen in handen neemt en een versnelling hoger schakelt. Het wordt nu tijd dat een kandidaat-premier opstaat, maar dat is nog niet gebeurd.” De Croo ontkende ook de berichten dat zijn partij parallelle onderhandelingen voert om een regering te vormen zonder de N-VA. “Dat zijn verzinsels”, aldus De Croo. (Belga/EE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content