Regering vervangt topman nucleaire waakhond

21/08/12 om 05:18 - Bijgewerkt om 05:18

Willy De Roovere, de baas van het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC) moet weg. Volgens de regering heeft dat niks te maken met zijn recente kritiek op de nucleaire sector.

De regering-Di Rupo wil snel werk maken van een nieuwe topman bij het FANC. Dat schrijven de kranten De Tijd en L'Echo op gezag van het kabinet van minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet (cdH).

Paniekzaaierij

Het kabinet ontkent dat er een link is met de uitspraken die de man de voorbije dagen deed over de mogelijke scheurtjes in de reactor van de kerncentrales Doel 3 en Tihange 2. "Willy De Roovere gaat met pensioen en moet dus vervangen worden", klinkt het op het kabinet-Milquet.

De Roovere kreeg de afgelopen dagen vanuit politieke hoek de wind van voren. Vicepremier Johan Vande Lanotte (sp.a) verweet hem paniekzaaierij over mogelijke stroomtekorten in de winter. Ook staatssecretaris voor Energie Melchior Wathelet (cdH) hekelde de onheilsboodschap.

Mandaat afgelopen

Het mandaat van De Roovere is al een hele tijd afgelopen. In augustus vorig jaar zou hij in principe met pensioen gaan, want hij werd toen 65. Maar zijn mandaat werd drie keer tijdelijk verlengd door de politieke crisis en omdat de regering-Di Rupo het maar niet eens geraakte over een hele reeks benoemingen.

In februari 2011 adviseerde de raad van bestuur van het FANC aan de regering om Jan Bens, oud-directeur van de kerncentrale van Doel, aan te wijzen als opvolger van De Roovere. (Belga/TV)

Onze partners