'Regering snoeit in begeleiding verkrachters en pedofielen'

25/06/15 om 05:32 - Bijgewerkt om 05:32

De centra die verkrachters en pedofielen na hun vrijlating begeleiden, moeten fors besparen. In Brussel dreigt het steuncentrum zelfs zijn deuren te sluiten. Dat kan voor de overheid duurder uitvallen.

'Regering snoeit in begeleiding verkrachters en pedofielen'

Koen Geens © Belga

Dat schrijft De Standaard.

Pedofielen en verkrachters die vrijkomen onder voorwaarden, moeten vaak een behandeling volgen om herval te voorkomen. Drie gewestelijke steuncentra voorzien die begeleiding. Maar dat staat nu op de helling.

'Duurder'

Hun subsidies verminderen met 20 procent, als gevolg van lineaire besparingen. Het steuncentrum in Brussel, dat jaarlijks een driehonderdtal zedendelinquenten opvolgt, dreigt daardoor eind deze maand de deuren te moeten sluiten. "Als we het budget niet krijgen waarop we voor dit jaar hebben gerekend, zo'n 180.000 euro, moeten we onze vier werknemers ontslaan. Voor zedendelinquenten betekent het dat diegenen die onder voorwaarden zouden kunnen vrijkomen, in de gevangenis zullen blijven. Het gekke is dat dit de overheid meer zal kosten", waarschuwt Francis Martens, vicevoorzitter van het Brusselse CAB (Centre d'Appui Bruxellois).

Geld van gemeenschappen?

Ook in Antwerpen, bij het Universitair Forensisch Centrum (UFC), is men bezorgd over de besparingen. "Wie vandaag voor een eerste gesprek belt, moet al wachten tot oktober. Als de subsidies met 20 procent verminderen, moeten we iemand ontslaan. Dan zullen de wachtlijsten alleen maar langer worden".

De woordvoerster van justitieminister Koen Geens zegt dat het werk van de steuncentra erg wordt gewaardeerd. "Daarom zoeken we bijkomende middelen. Desnoods moet het geld van de gemeenschappen komen."

(Belga/RR)

Onze partners