‘Regering sluit nieuwe kerncentrales niet uit, nucleaire rente allicht omlaag’

Marie-Christine Marghem (MR), minister voor Energie © Belga

In de beleidsnota van minister voor Energie Marie-Christine Marghem staat dat “de huidige generatie van kernreactoren” tegen 2025 uit bedrijf moeten zijn. Ze sluit echter de mogelijkheid van nieuwe reactoren niet uit. Ze zal de nucleaire rente herzien, naar alle waarschijnlijkheid naar beneden.

Dat schrijft de krant L’Echo.

De minister zal haar aanpak dinsdag in de Kamer verdedigen.

Volgens minister Marie-Christine Marghem zal de regering ten laatste op 31 december van dit jaar beslissen of Doel 1 en 2 tot 2025 worden opengehouden.

Ze wil dan de nucleaire rente herberekenen. Die rente is een heffing op de elektriciteitsmaatschappijen, met name op Electrabel, die buitengewone winsten kunnen maken omdat ze elektriciteit halen uit afgeschreven centrales. Volgens L’Echo gaat die rente zeker niet omhoog, allicht integendeel, omdat het veel langer openhouden van de centrales wel investeringen zal vergen.

In de nota houdt de minister vast aan het sluiten van “de huidige generatie van kernreactoren” tegen 2025, wat volgens de krant duidelijk maakt dat de regering de bouw van nieuwe centrales niet uitsluit.

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content