‘Regering rekent erop dat winst indexsprong niet naar investeringen gaat’

Hervé Jamar (MR), minister van Begroting © Belga

De regering gaat er in de begroting van uit dat het grootste deel van de winst die bedrijven maken door de indexsprong niet zal geïnvesteerd worden in banen of innovatie, maar gewoon zal geboekt worden als winst. Ze voorziet namelijk belasting op die extra winsten in haar begroting.

Dat schrijft De Standaard.

“Dat de werkgevers met de indexsprong en met de loonlastenverlaging van 960 miljoen euro heel goed begrijpen dat van hen iets verwacht wordt – investeringen, innovatie, werkgelegenheid – dat is evident”, zei de vicepremier en minister van Werk Kris Peeters (CD&V) vorige zondag in het programma De Zevende Dag.

Maar de regering gaat er blijkbaar zelf ook niet vanuit dat de bedrijven de lastenverlaging die ze halen uit de indexsprong ten volle zullen investeren, klinkt het in De Standaard. Ze schat dat de bedrijven ongeveer 850 miljoen van die extra winst in eigen zak steken, en niet investeren. Ze rekent erop dat door deze niet geherinvesteerde winst de vennootschapsbelasting volgend jaar met 215 miljoen euro zal toenemen. De vennootschapsbelasting bedraagt volgens de Hoge Raad van Financiën gemiddeld ongeveer 25 procent van de winst.

Dat alles blijkt uit de “Algemene Toelichting” bij de begroting die de regering in de Kamer heeft neergelegd.

Minister van Begroting Hervé Jamar (MR) zegt in een reactie dat het gaat om een “mechanisch effect” en dat het “uiteraard de bedoeling is dat die pot geld de komende jaren wel geïnvesteerd wordt”.

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content