'Regering overweegt uitsturen militaire instructeurs naar Irak'

03/12/14 om 14:24 - Bijgewerkt om 14:24

De federale regering onderzoekt de mogelijkheid om instructeurs naar Irak te sturen om te helpen in de strijd tegen IS. Het is niet de bedoeling dat die zullen deelnemen aan gevechten op het terrein.

'Regering overweegt uitsturen militaire instructeurs naar Irak'

© Belga

De federale regering bestudeert de mogelijkheid om militaire instructeurs naar Irak te sturen, om er koerdische en regeringstroepen te gaan opleiden die strijden tegen terreurgroep IS. Dat heeft minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders gezegd. 'Dat is voorlopig mogelijk binnen het budget, ja', liet ook defensieminister Steven Vandeput eerder op de dag verstaan.

'Geen troepen op het terrein'

'We bestuderen hoe we eventueel kunnen deelnemen aan de opleiding van de Irakese veiligheidsdiensten (...), inclusief in Irak', bevestigde Reynders in de marge van een ministerieel treffen tussen de landen die betrokken zijn bij de strijd tegen IS.

'Er komen geen troepen op de grond, we gaan niet deelnemen aan de gevechten op het terrein' aan de zijde van het Irakese leger, verduidelijkte Reynders.

Het uitsturen van instructeurs maakte - samen met F-16's en C-130-transportvliegtuigen - deel uit van de vraag die de Amerikaanse ambassadeur Denise Campbell Bauer eind september overmaakte aan ontslagnemend premier Elio Di Rupo. Twee van die drie luiken werden toen op vraag van de socialisten afgewezen, waarna een ruime meerderheid het uitsturen van F-16's goedkeurde in de Kamer. (Belga/JH)

Lees meer over:

Onze partners