Regering onderzoekt privatisering bij luchtmacht

Steven Vandeput (N-VA), minister van Defensie © BELGA

Het kabinet van Defensie onderzoekt de komende maanden de privatisering van de reddingsvluchten per helikopter boven zee en het uitbesteden van de regeringsvluchten.

“We gaan bekijken of privébedrijven dit niet goedkoper kunnen, zonder dat aan kwaliteit wordt ingeboet”, zegt een bron bij het kabinet van defensieminister Steven Vandeput (N-VA) in Het Nieuwsblad en De Standaard.

In Nederland gebeuren reddingen op zee nu al door een privébedrijf. Diezelfde onderneming -het Belgische Noordzeehelikopters Vlaanderen- zou volgens de kranten ook staan te springen om die taak in ons land op zich te nemen. Dat betekent wel dat de luchtmachtbasis in Koksijde dicht zou gaan. Nochtans zijn er net gloednieuwe NH90-helikopters aangekocht. Maar die zijn volgens het kabinet té performant om alleen maar reddingen op zee mee uit te voeren.

Koninklijke familie

Dezelfde doorlichting komt er ook voor de ‘witte vloot’ van Defensie, gestationeerd op de militaire luchthaven van Melsbroek. Het gaat om een aantal zakenjets, met luchtmachtpiloten aan de knuppel, waarmee de koninklijke familie, ministers en generaals zich verplaatsen.

“De Nederlandse koning Willem-Alexander reist ook met KLM”, aldus de bron of bronnen bij Defensie: “We willen dit zo zakelijk mogelijk aanpakken, het beste dossier moet het halen.”

Volgens legervakbond ACOD zien veel militairen, en met name de piloten bij Defensie, de bui al hangen. “Ze zoeken nu al andere oorden op, omdat ze geen goed oog hebben in zo’n privatisering.”

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content