'Regering moet besparen, niet de BTW verhogen'

02/02/12 om 17:57 - Bijgewerkt om 17:57

De regering moet besparen op de eigen uitgaven in plaats van de BTW te verhogen. Dat zegt Unizo in een reactie op uitspraken van PS-senator Moureaux over een mogelijke verhoging van de BTW.

Unizo vindt de piste van een btw-verhoging "een zeer slecht signaal naar zowel consumenten als ondernemers". De ondernemersorganisatie vindt dat alle regeringen in het land in eerste instantie moeten besparen op hun eigen uitgaven.

PS-senator Philippe Moureaux zei dat het niet uitgesloten is dat de regering de btw zal verhogen om de begrotingsdoelstellingen te halen. Net als Confederatie Bouw, Bouwunie en Comeos reageert Unizo afwijzend op het voorstel.

Wankele vertrouwen

"Het vertrouwen in de economie is vandaag al zeer laag", klinkt het. "Dit wankele vertrouwen verder aantasten door een btw-verhoging door te voeren, zal negatief uitdraaien voor de economie."

De Belgische overheden romen vandaag al 48,8 procent van het volledige bruto binnenlands product af in vergelijking met het gemiddelde van 44,1 procent in de 27 EU-lidstaten, zegt Unizo. De nadruk moet daarom volgens de ondernemersorganisatie liggen op het opnieuw gezond maken van de overheidsuitgaven.

Personenbelasting

Ondernemersorganisatie NSZ noemde een btw-verhoging "de minst slechte" oplossing om extra inkomsten te vinden, op voorwaarde dat "verstandig wordt omgesprongen met de producten waarop de btw verhoogd wordt". Van andere maatregelen, zoals het optrekken van de sociale bijdragen of de personenbelasting, kan voor NSZ geen sprake zijn. (Belga/EE)

Lees meer over:

Onze partners