Regering moet 4,6 miljard euro besparen in 2013

Het Planbureau is pessimistisch over de economische groei. Daarom moet België in 2013 op zoek naar 4,6 miljard euro nieuwe besparingen en/of belastingen.

De federale regering krijgt vandaag de economische begroting van het Planbureau voorgeschoteld. De cijfers staan in De Tijd, De Morgen en Franstalige kranten. Het Planbureau verwacht voor dit jaar een lichte krimp van de economie (-0,1%). Voor 2013 verwacht de instelling maar een groei van 0,7% van het bruto binnenlands product.

Groei valt tegen

Eerder ging het Planbureau respectievelijk uit van 0,5% en 1,3% groei. Een en ander wil zeggen dat er bijkomend bespaard moet worden om de begrotingsdoelstellingen te halen. Bijkomend ruim 500 miljoen euro om het tekort tot de voorziene 2,8% te brengen in 2012. Nu stevenen we af op een tekort van 2,95%. Voor 2013 dreigt het tekort uit te komen op 3,35%, terwijl 2,15% voorzien is.

Belg 5,3 procent armer

Dat betekent dat alle overheden volgend jaar samen 4,6 miljard euro moeten zoeken, het gros door de federale overheid. Overigens becijferde De Tijd op basis van de gegevens van het Planbureau dat de crisis de Belg de afgelopen drie jaar ruim 5,3% armer gemaakt heeft. Het betreft de daling van de koopkracht. (Belga/TV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content