Regering-Michel: wie krijgt welke ministerportefeuille?

08/10/14 om 18:43 - Bijgewerkt om 18:44

De onderhandelaars zitten sinds deze middag samen om de ministerposten te verdelen. Over sommige bevoegdheden lijkt al eensgezindheid te bestaan. Andere moeten nog worden ingevuld.

Regering-Michel: wie krijgt welke ministerportefeuille?

Kris Peeters (CD&V) en Charles michel (MR) © BELGA

Een dag nadat de onderhandelaars hun regeerakkoord voorstelden, wordt er gepraat over de verdeling van de ministerportefeuilles. Als die klus geklaard is, kan de regering zaterdag de eed afleggen. We zetten de waarschijnlijke hoofdrolspelers van Michel I even op een rij.

Wellicht telt de regering 14 ministers, aangevuld met zes staatssecretarissen.

MR

Als premier Charles Michel wordt meegerekend, krijgt elke taalgroep dus zeven ministers. Behalve Willy Borsus, de oppositieleider van het Waals parlement, is nog niet duidelijk wie de Franstalige liberalen zullen afvaardigen naar de regering. Huidig minister van Begroting Oliver Chastel zou zijn verblijf in de regering niet verlengen, maar het voorzitterschap van de MR opnemen.

N-VA

Zekerheid lijkt er al te bestaan over Jan Jambon, die genoemd wordt als minister van Binnenlandse Zaken. Ook wordt de naam van Johan Van Overtvelt genoemd, al is nog niet duidelijk voor welk departement. Voor de derde derde N-VA-minister doen de namen van Theo Francken, Steven Vandeput, Elke Sleurs en Zuhal Demir de ronde. Siegfried Bracke wordt dan weer genoemd als Kamervoorzitter.

CD&V

De christendemocraten zitten met drie namen voor twee ministerposten. Zeker lijkt te zijn dat Kris Peeters als vicepremier bevoegd wordt voor Werk en Economie. Of Koen Geens een tweede termijn op Financiën kan blijven, is nog helemaal niet duidelijk. Wat er dan gebeurt met Pieter De Crem, en of die zich kan verzoenen met een rol als staatssecretaris, is ook nog een vraagteken.

Open VLD

Maggie De Block zei vanmorgen dat ze hoopt op een sociaal departement. Gezien haar populariteit en haar parcours in de vorige regering, is zij de eerste kandidaat van de Vlaamse liberalen. Wellicht zal ook Alexander De Croo in de volgende regering zetelen, maar ook hier is nog niet duidelijk op welke functie. (JH)

Lees meer over:

Onze partners