Regering-Michel weet nog niet hoeveel mensen effectentaks moeten betalen

Johan Van Overtveldt en Charles Michel © Belga

Wie een effectenrekening heeft van meer dan 500.000 euro, moet daar vanaf volgend jaar een belasting van 0,15 procent op betalen. De maatregel moet 254 miljoen opbrengen, al weet de regering-Michel nog steeds niet hoeveel effectenrekeningen er onder die maatregel vallen, en wat de totale waarde van al die rekeningen is.

De regering-Michel heeft nog altijd geen zicht op het aantal effectenrekeningen in ons land. En dus op hoeveel mensen effectentaks moeten betalen. De Nationale Bank en Febelfin, de koepelorganisatie van de banken, hebben een raming gemaakt van het aantal effectenrekeningen. ‘Maar de cijfers liggen sterk uiteen’, zegt minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) aan De Tijd.

Het Zomerakkoord van de regering-Michel voorziet in een effectentaks vanaf volgend jaar. Wie een effectenrekening heeft waarvan de waarde boven een half miljoen euro ligt, moet dan een taks van 0,15 procent betalen. In de begroting van volgend jaar heeft de regering daarvoor een bedrag ingeschreven van 254 miljoen euro. Maar dat lijkt nattevingerwerk, onder meer omdat niemand precies weet hoeveel mensen die effectentaks moeten betalen. De regering vroeg informatie bij de Nationale Bank en bij Febelfin, maar er zijn geen exacte cijfers.

Volgens het kabinet-Van Overtveldt liggen de cijfers van Febelfin en de Nationale Bank sterk uiteen. Die van Febelfin zijn aan de hoge kant, die van de Nationale Bank aan de lage kant. ‘Het is een echt kluwen’, zegt Van Overtveldt. De komende weken worden de cijfers verder uitgevlooid.

Pas als duidelijk is hoeveel rekeningen er zijn en hoeveel rekeningen meer dan 500.000 euro bedragen, kan worden afgeleid hoeveel mensen de taks moeten betalen.

Partner Content