Kernkabinet opnieuw uiteen: regering-Michel raakt het niet eens over taks op effectenrekening

© Belga

De onderhandelingen over de federale begroting verlopen stroef. Vooral het voorstel om een belasting op effectenrekeningen in te voeren, bemoeilijkt de gesprekken. Het kernkabinet kwam zaterdagnamiddag kort bijeen om zich te beraden.

Het is al maanden wachten op een oplossing voor de hervorming van de vennootschapsbelasting, die de N-VA na aan het hart ligt. Daarnaast pleit CD&V voor maatregelen om meer rechtvaardigheid binnen de fiscaliteit te brengen.

De christendemocraten schoven daarvoor steeds een meerwaardeheffing naar voren, maar daar waren Open Vld en N-VA niet voor te vinden. Premier Michel legde in dat verband een voorstel op tafel om jaarlijks een kleine taks te heffen op de effectenrekeningen in ons land. Beleggers gebruiken een dergelijke rekening om hun aandelen te beheren. Die taks kan dan gelden als een vorm van meerwaardebelasting, waarmee de premier tegemoet komt aan de vraag naar meer ‘fiscale rechtvaardigheid’ die CD&V wil.

Maar de Vlaamse liberalen kunnen zich niet verzoenen met het voorstel van de premier , blijkt zaterdag opnieuw. Vicepremier Alexander De Croo had donderdag namelijk al laten verstaan dat pensioenspaarders en de middenklasse geviseerd worden bij een taks op de effectenrekingen. “Een belasting op effectenrekeningen raakt de brede middenklasse”, zei De Croo eergisteren voor de ministerraad plaatsvond. “Mensen die aan pensioensparen doen, doen dat op een effectenrekening. Een belasting voor mensen die aan pensioensparen doen, lijkt het laatste wat we moeten doen”, verduidelijkte hij. Volgens de Vlaamse liberalen komt een heffing op de effectenrekening eenvoudigweg neer op een vermogensbelasting.

Technische werkgroepen hebben de voorbije dagen nieuwe voorstellen becijferd, ook tijdens de nationale feestdag.

Behalve een taks op de effectenregering en een vennootschapsbelasting, liggen er dit weekend overigens nog enkele sociaal-economische hervormingen op tafel waarover de coalitiepartners overeenstemming moeten bereiken.

Na enkele bilaterale gesprekken kwam het kernkabinet zaterdagnamiddag opnieuw samen op Hertoginnendal, maar het beraad duurde amper anderhalf uur. Volgens een bron kwamen de topministers van de federale regering vooral samen om een stand van zaken op te maken. De premier zal nu opnieuw teruggrijpen naar bilaterale gesprekken, terwijl technische werkgroepen aan de slag blijven.

Het blijft onduidelijk of de onderhandelingen dit weekend al dan niet zullen landen. Daarrond bestond donderdag voorzichtige hoop.

Partner Content