Regering-Michel bereikt akkoord over gerichte controles tegen discriminatie op arbeidsmarkt

08/05/15 om 11:11 - Bijgewerkt om 11:39

De federale meerderheidspartijen N-VA, CD&V, Open VLD en MR hebben een akkoord bereikt over een resolutie die gerichte controles mogelijk moet maken in de strijd tegen discriminatie op de arbeidsmarkt.

Regering-Michel bereikt akkoord over gerichte controles tegen discriminatie op arbeidsmarkt

© Belga

De meerderheidspartijen zetten in op gerichte controles door de overheid op zichzelf als werkgever, vragen de sociale partners systemen van zelfregulering uit te werken in alle sectoren en willen gerichte controles mogelijk maken op bedrijven die ondanks zelfregulering hardnekkig blijven discrimineren, luidt het in een gemeenschappelijke mededeling.

Vincent Van Quickenborne (Open VLD), Zuhal Demir (N-VA), Nahima Lanjri (CD&V) en David Clarinval (MR) lichten hun akkoord op de middag toe in het Huis der Parlementsleden.

Een voorstel van CD&V-vicepremier en minister van Werk Kris Peeters (CD&V) om discriminatie op de arbeidsmarkt tegen te gaan met zogenaamde 'mystery calls' - het bellen naar bijvoorbeeld werkgevers onder een verzonnen naam om na te gaan of zij discrimineren op basis van een exotische naam - zorgde enkele weken geleden nog voor onenigheid binnen de federale meerderheid. Demir vond dat Peeters voor zijn beurt gesproken had, Van Quickenborne zei het voorstel te betreuren op een moment dat de meerderheidspartijen naar een consensus aan het zoeken waren.

CD&V versus N-VA

Het lijkt er dus op dat CD&V met dit akkoord zijn slag thuishaalt. Dat zegt ook politicoloog Dave Sinardet (VUB) aan Knack.be: 'We kennen natuurlijk de concrete details nog niet, maar dit lijkt op het eerste zicht een overwinning voor CD&V. Het was een typische links-rechtsdiscussie waarin vooral CD&V en N-VA tegenover elkaar stonden.'

Ook Open VLD heeft zich sceptisch geuit tegenover die gerichte controles. (KVDA)

Lees meer over:

Onze partners