Regering-Leterme II bestond vijf maanden

26/04/10 om 21:41 - Bijgewerkt om 21:41

De regering-Leterme II legde op 25 november 2009 de eed af.

De tweede federale regering onder leiding van Yves Leterme heeft vijf maanden en één dag bestaan.

Leterme (CD&V) volgde op 25 november 2009 Herman Van Rompuy (CD&V) op nadat die permanent voorzitter van de Europese Raad was geworden.

De regering Leterme II stond in het teken van de economische crisis en de begrotingsperikelen.

Het communautaire luik was immers doorgeschoven naar Jean-Luc Dehaene, die door de koning belast werd met het opstellen van een voorstel ten gronde voor de premier en de voorzitters van de meerderheidspartijen over B-H-V en de institutionele problemen.

Die communautaire perikelen zouden uiteindelijk tot de val van de regering-Leterme II leiden.

In totaal heeft Leterme al vijfmaal zijn ontslag aangeboden aan de koning: tweemaal als formateur en driemaal als premier (eenmaal niet aanvaard).

Een overzicht van de lijdensweg van Leterme:

10 juni 2007: Yves Leterme wint de verkiezingren.

15 juli 2007: Na Didier Reynders (MR) als informateur en Jean-Luc Dehaene (CD&V) als bemiddelaar, moet formateur Yves Leterme een regering vormen. Door het constante gekibbel tussen de Franstalige en Nederlandstalige onderhandelaars over de staatshervorming, moet hij zijn formatieopdracht uiteindelijk teruggeven.

18 maart 2008: De regering-Leterme I wordt nog voorafgegaan door de interimregering-Verhofdstadt III maar start uiteindelijk met veertien ministers en zeven staatssecretarissen.

14 juli 2008: De Nederlandstaligen en de Franstaligen binnen en buiten de regering raken het niet eens over de staatshervorming en de kwestie rond de kieskring Brussel-Halle-Vilvoorde. De premier stapt voor de eerste keer naar koning Albert II om het ontslag van zijn regering aan te bieden.

17 juli 2008: De koning weigert het ontslag te aanvaarden en stuurt drie bemiddelaars op pad. Die moeten de communautaire dialoog nieuw leven inblazen.

19 december 2008: De zaak-Fortis dwingt Leterme om opnieuw af te treden.

22 december 2008: Na enkele dagen beraadslaging, aanvaardt de koning het ontslag van de regering-Leterme I.

29 december 2008: Herman Van Rompuy (CD&V) verlaat zijn voorzittersplaats in de Kamer van Volksvertegenwoordigers op en wordt premier van België.

19 november 2009: Herman Van Rompuy wordt verkozen tot voorzitter van de Europese Raad. Het land moet weer op zoek naar een nieuwe regering. Koning Albert II stelt gewezen premier Wilfried Martens (CD&V) aan als bemiddelaar die het pad moet effenen voor Leterme II.

24 november 2009: Jean-Luc Dehaene wordt aangesteld als koninklijk opdrachthouder. Hij moet mogelijke oplossingen zoeken voor het probleem rond de kieskring B-H-V.

22 april 2010: Open VLD zegt het vertrouwen in de federale regering op. De regering-Leterme II valt en voor de derde keer moet de premier naar de koning om het ontslag van zijn regering aan te bieden.

26 april 2010: De koning aanvaardt het ontslag van de regering.

Onze partners