Regering legt verschillende voorstellen eenheidsstatuut op tafel

07/06/13 om 13:55 - Bijgewerkt om 13:55

De regering buigt zich over de harmonisering van de statuten van arbeiders en bedienden. "De regering komt met meer dan één voorstel, er zitten veel puzzelstukken in het dossier", aldus minister van Werk Monica De Coninck (SP.A).

Regering legt verschillende voorstellen eenheidsstatuut op tafel

© Belga

'We gaan naar de verschillende elementen kijken en zien hoe we tot een evenwichtige oplossing kunnen komen voor het eenheidsstatuut', zei minister van Werk Monica De Coninck (SP.A) die al samen zat met de topministers. Later komen de sociale partners aan zet zijn.

De Coninck riep werkgevers en vakbonden op om constructief na te denken en creatief te zijn. Een oplossing voor de kwestie zal sowieso een compromis zijn, voegde ze toe.
"De ideale oplossing is dat de sociale partners tot een akkoord komen", stelde ook De Conincks partijgenoot en vicepremier Johan Vande Lanotte. Als dat niet lukt, dan zal de regering het dossier in handen nemen, klonk het dan weer bij De Coninck.

De top van de christelijke vakbond heeft de hoop op een oplossing alvast niet verloren. "We komen hier met een positieve ingesteldheid", aldus algemeen secretaris van ACV Claude Rolin. "Als we dachten dat een resultaat niet mogelijk is, zouden we hier niet zijn."

ACV: 'We gaan het bediendestatuut niet uitkleden voor arbeiders'

Nationaal secretaris Mathieu Verjans van ACV hoopte dat de regering "voldoende bouwstenen" aandraagt "om een brug te kunnen bouwen". "We moeten niet op beide oevers blijven kamperen, laten we beginnen bouwen", klonk het.

"Het is essentieel dat er een voorstel komt: er is een deugdzame, doenbare oplossing voor de lange termijn nodig." Rolin voegde nog wel een waarschuwing toe: "We willen een beter statuut voor allen. We gaan niet het bediendestatuut uitkleden voor de arbeiders. Het is aan ons om te zien op welke manier we dat kunnen doen." (Belga/AVE)

Onze partners