'Regering lacht mensen uit in hun gezicht': oppositie hekelt dat De Croo loonplafond lost

26/11/14 om 14:32 - Bijgewerkt om 14:40

Dat minister Alexander De Croo (Open VLD) het loonplafond voor topmanagers bij overheidsbedrijven wil lossen, zet kwaad bloed bij de oppositie. De regeringspartijen grijpen net het loonzakje van voormalig PS-minister Jean-Pascal Labille aan om terug te schieten.

'Regering lacht mensen uit in hun gezicht': oppositie hekelt dat De Croo loonplafond lost

Alexander De Croo © Belga

De Croo, minister van Telecommunicatie (Belgacom) en Post (Bpost), liet tijdens zijn hoorzitting in de Kamer verstaan dat hij zich niet gebonden voelt door het plafond van 290.000 euro voor managers van overheidsbedrijven, zoals afgesproken door de vorige regering-Di Rupo. 'Ik wil mij veel minder inmengen dan mijn voorganger (Jean-Pascal Labille van de PS, nvdr.). De raden van bestuur van overheidsbedrijven zijn autonomen organen, ook al het gaat over de loonpolitiek'.

Het loonplafond van 290.000 euro, dat onder meer zorgde voor het vertrek van Bpost-topman Johnny Thijs, berust op een gentlemen's agreement en werd nooit in wet gegoten. Gezien de houding van De Croo, lijkt de kans klein dat er deze legislatuur een wettelijk initiatief komt.

Delen

Op die manier lacht de regering de mensen gewoon uit in hun gezicht

SP.A

Onaanvaardbaar voor oppositie

Een en ander zet heel wat kwaad bloed bij de oppositie. 'Op het moment dat gewone mensen zwaar moeten inleveren,' zegt SP.A, 'wordt er een einde gemaakt aan de loonplafonds voor overheidsmanagers. Op die manier lacht de regering de mensen gewoon uit in hun gezicht'.

Ook Groen hekelt dat voortdurend beknibbeld wordt op de lonen van de werknemers, terwijl de CEO's zichzelf intussen riante salarissen mogen toekennen. 'De Croo ontpopt zich tot vakbondsleider van de topmanagers in plaats van minister van de vele duizenden personeelsleden van de overheidsbedrijven. Dit toont nogmaals aan dat deze regering aan de kant staat van de grootste vermogens, de multinationals en nu ook de CEO's.'

Van Hecke vreest dat 'de tijd van Didier Bellens terug is'. 'In tijden van harde besparingen zet de regering opnieuw de deur open voor dergelijke exuberante lonen. Volstrekt onaanvaardbaar'.

'Een terugkeer naar de waanzinnige lonen voor de grote bazen,' vindt ook de PS. Terwijl alle werknemers van het land - via de door rechts opgelegde indexsprong en loonmatiging - een belangrijk verlies aan koopkracht moeten slikken, haalt deze regering het plafond voor de lonen van topmanagers weg', sneert Kamerlid Karine Lalieux.

De Franstalige socialisten vinden het gek dat de regering-Michel overheidsbedrijven opnieuw zelf wil laten beslissen over de lonen van hun topmanagers. Tijdens de vorige legislatuur steunde Charles Michel als MR-voorzitter immers de plafonnering. De PS wil zijn wetsvoorstel om de lonen te begrenzen alvast opnieuw indienen in de Kamer.

Delen

De tijd van Didier Bellens is terug

Groen

Het loonzakje van Labille

Intussen grijpen de regeringspartijen net het loonzakje van voormalig minister Labille aan om terug te schieten. Volgens de Franstalige zakenkrant L'Echo verdiende Labille via verschillende functies en mandaten in 2012 - voor hij minister werd - een stuk meer dan 290.000 euro, het plafond dat de regering-Di Rupo invoerde voor topmanagers.

Onder meer N-VA-fractieleider Hendrik Vuye en de woordvoerder van premier Michel verwezen er via Twitter al naar. (Belga/KVDA)

Lees meer over:

Onze partners