'Regering kiest kant van koning Albert tegen Delphine'

24/04/15 om 04:49 - Bijgewerkt om 04:49

De regering zegt in een advies aan het Grondwettelijk Hof dat de vraag van Delphine Boël om erkend te worden als dochter van koning Albert, moet worden afgewezen. "De regering kiest de kant van koning Albert", zegt de advocaat van Boël.

'Regering kiest kant van koning Albert tegen Delphine'

Delphine Boël © belga

Dat meldt Het Laatste Nieuws.

Boël zegt al jaren dat ze de biologische dochter is van koning Albert, maar stapte pas in 2013 naar de rechter om erkenning te krijgen. Er kwam een zaak voor de burgerlijke rechtbank in Brussel, maar die werd in november voorlopig stopgezet om advies in te winnen van het Grondwettelijk Hof. Er is een conflict tussen het wetboek en de grondwet. Volgens het wetboek moest Boël voor haar 22ste naar de rechtbank gestapt zijn om het vaderschap te laten vaststellen, maar volgens de grondwet heeft elke Belg het recht te weten wie zijn ouders zijn.

Het Grondwettelijk Hof moet hier uitsluitsel geven.

Eigen advies

Maar de regering heeft dat advies niet afgewacht. Ze is in een eigen advies, dat ze niet verplicht moet geven, de advocaten van de koning bijgetreden. De regering vraagt het burgerlijk wetboek te volgen en de eis dus af te wijzen.

De advocaat van Boël, Alain De Jonge, vindt dat de regering zich beter op de vlakte had gehouden in deze zaak rond een oud-staatshoofd. Het kabinet van minister van Justitie Koen Geens (CD&V) reageert in de krant dat de ministerraad "geen uitspraak heeft gedaan over de grond van de zaak".

(Belga/RR)

Onze partners