Regering Di Rupo wil lonen bevriezen

De loonkosthandicap blijft de grootste struikelsteen voor een begrotingsakkoord. Op tafel ligt een voorstel om de lonen te bevriezen.

Het kernkabinet heeft de discussie over de begroting en de relancemaatregelen nog niet afgerond. Het grootste discussiepunt blijft de competitiviteit en het wegwerken van de loonkosthandicap met de buurlanden.

De topministers komen vandaag opnieuw bijeen om te zoeken naar een akkoord.

Lonen bevriezen

Op tafel ligt momenteel een piste om de loonhandicap over een periode van zes jaar weg te werken, bevestigde minister van Werk Monica De Coninck (SP.A). Daarbij is volgens de VRT-redactie ook sprake van het bevriezen van de lonen gedurende enige tijd, los van de indexering.

“Ik denk dat we iets zouden doen dat vrij aanvaardbaar is”, stelde vicepremier Johan Vande Lanotte (SP.A) even later. “We hebben altijd gezegd dat we de lonen absoluut aan de index willen koppelen. Komt er dan boven de index het komende jaar nog veel bij? Neen, waarschijnlijk niet”, dixit Vande Lanotte, volgens wie dat ook geen grote verrassing kan zijn.

Sociaal overleg

Hij ontkent dat met zo’n piste het sociaal overleg zou worden uitgeschakeld. Er zijn volgens hem nog veel thema’s voorhanden voor het interprofessioneel akkoord, zoals de discussie over het minimumloon, de welvaartsenveloppe en verschillende wijzigingen rond het arbeidsrecht. “Maar je kan niet zeggen: om een sociaal overleg te hebben, moet je per se elk jaar een loonsverhoging geven, ook als er een crisis is zoals nu”.

Hij merkte ook op dat in vele landen wordt gediscussieerd over een vermindering van de lonen. “Wij willen de lonen aan de levensduurte aanpassen”, aldus Vande Lanotte. “De koopkracht van de mensen is gegarandeerd”, maar een grote stijging daarbovenop zal er volgend jaar niet bij zijn, luidde het.

Witte rook

Volgens verschillende vicepremiers werd tijdens de vergadering wel degelijk vooruitgang geboekt. “Op een bepaald ogenblik is het verstandig een beetje rust in te lassen en de nacht raad te laten brengen”, stelde Steven Vanackere (CD&V). “Ik denk dat iedereen had gehoopt vandaag witte rook te zien, maar als dat morgen is, zal dat ook wel goed zijn”.

Zijn SP.A-collega Vande Lanotte denkt dat de regering tegen vanavond moet kunnen landen. Wie er niet zal bijzijn, is MR-vicepremier Didier Reynders, die Europese verplichtingen heeft. Hij zal zich laten vervangen door minister van Middenstand Sabine Laruelle.

Later in de week heeft ook minister Vanackere Europese afspraken op de agenda staan, terwijl donderdag en vrijdag een Europese top geprogrammeerd staat waarop een akkoord wordt gezocht over de Europese meerjarenbegroting. (Belga/EE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content