Regering Di Rupo sleutelt weer aan de index

20/04/13 om 05:14 - Bijgewerkt om 05:14

De regering wil dit jaar de berekening van de index in de voedingssector en de telecomsector aanpassen. Samen met eerdere ingrepen zou de maatregel de inflatie met 0,4 procent moeten drukken.

In januari vorig jaar verrichtte de regering al twee aanpassingen aan de indexberekening. Toen werd onder meer beslist de koopjesperiode in rekening te brengen. Twee nieuwe stappen moeten vanaf volgend jaar de inflatie verder laten zakken, schrijft De Standaard.

'Echt' koopgedrag

In de telecomsector en de supermarkten wil de regering de prijzen en het koopgedrag van de consument maandelijks en digitaal registreren. Zo moet de index sneller en nauwer aansluiten bij het echte koopgedrag van de gezinnen.

Inflatie drukken

Hoewel het officieel niet de bedoeling is, verwacht de regering dat alle nieuwe berekeningen op korte termijn een gunstige impact van 0,3 tot 0,4 procent op de inflatie zullen hebben. Dat bevestigde het kabinet van vicepremier en minister van Economie Johan Vande Lanotte. De inflatie in ons land bedroeg vorige maand 1,1 procent. (Belga/TV)

Lees meer over:

Onze partners