Regering-Di Rupo realiseerde nog maar 1 op 5 beloften

28/05/13 om 10:52 - Bijgewerkt om 10:52

De regering-Di Rupo realiseerde nog maar een vijfde van de 346 beloften in het federale regeerakkoord. Dat becijferde het online burgerinitiatief 'De Rapporteurs'.

De cijfers van De Rapporteurs over de 346 beloftes die de regering van premier Elio Di Rupo (PS) maakte:

69 beloftes gerealiseerd 9 bijgestuurd (gerealiseerd) 6 niet gerealiseerd 16 in gevaar 142 in behandeling 104 geen informatie over

'We zijn vertrokken van het Vlinderakkoord', legt Bruno Dirkx, woordvoerder van 'De Rapporteurs', uit. 'We hebben die tekst per hoofdstuk geanalyseerd en opgedeeld in concrete beloften, waarvan we vervolgens een schatting van de stand van zaken hebben gemaakt.'

Daaruit blijkt dat de federale regering nog maar 69 van de in totaal 346 beloften in het regeerakkoord hebben gerealiseerd. Nog eens negen beloften werden in gewijzigde vorm uitgevoerd. 'Sensu strictu zijn die eigenlijk niet gerealiseerd', gaat Dirkx verder. 'De essentie van wat er beloofd was, is echter wel uitgevoerd.' 142 beloften worden nog behandeld.

'Duurzaamheid kan beter'

Vooral domeinen waarin economische duurzaamheid en milieu centraal staat, scoren volgens Dirkx minder goed: 'Zo heeft de regering de vooropgestelde verhouding tussen besparingen en nieuwe inkomsten niet gehaald'. In totaal werden er zes beloftes niet uitgevoerd en zijn er zestien in gevaar. 'Dat wil zeggen dat ze nog niet officieel zijn afgevoerd, maar dat niemand ze nog een kans op slagen geeft', verklaart Dirkx.

Met het initiatief willen 'de rapporteurs' vooral meer transparantie zorgen. 'Wij willen de informatie aanreiken en duidelijk maken dat het beter kan', zegt Dirkx. 'Helemaal vooraan in het regeerakkoord had de regering beloofd haar eigen beleidswerk op te zullen volgen, maar dat hebben ze niet of onvoldoende gedaan. Dat zou nochtans interessant kunnen zijn voor de kiezers. (JDW)

Onze partners