Regering breit rustig voort aan bijsturingen zomerakkoord: ‘Negentig procent is al geregeld’

Charles Michel © Belga
Stavros Kelepouris
Stavros Kelepouris Journalist Knack.be

De regering komt mogelijk vanavond of vannacht met een laat Sinterklaasakkoord, dat de barsten in het zomerakkoord moet lijmen. Maar dan moet Charles Michel de zorgen bij CD&V eerst wegmasseren.

‘Negentig procent van de maatregelen in het zomerakkoord is al geregeld.’ Met die opvallende stelling suste premier Charles Michel in de Kamer de kritiek van oppositiepartijen CDH, PVDA, en Ecolo-Groen. Die wilden van de eerste minister horen wanneer het parlement zich kan buigen over de hervormingen die de regering deze zomer overeenkwam. De tijd dringt, want de meerderheid van de maatregelen moet begin 2018 in voege treden. Dat betekent dat het parlement de maatregelen in de tussentijd nog moet onderzoeken en bespreken. Dat zal zo goed als zeker in sneltreinvaart moeten gebeuren.

‘Ik aanvaard het verhaaltje van de oppositie niet dat er alleen maar zand zou overblijven van het zomerakkoord.’ Volgens de premier zijn er slechts drie maatregelen die nog ter discussie staan – maar die maatregelen vormen wel de hoekstenen van het zomerakkoord, en gaven de drie Vlaamse partijen in de regering elk een trofee om mee uit te pakken. CD&V kreeg haar ‘rechtvaardige fiscaliteit’ in de vorm van de effectentaks, N-VA kon pronken met haar lang aangekondigde hervorming van de vennootschapsbelasting, en de liberalen drukten een maatregel door waarbij men met vrijwilligerswerk of klusjes 6000 euro per jaar onbelast kan bijverdienen.

Ieder van die maatregelen kreeg de afgelopen weken de nodige kritiek van de Raad van State. Het onbelast bijverdienen werd gezien als mogelijk ongezonde concurrentie voor wie wél belastingen moet betalen voor hetzelfde werk. De vennootschapsbelasting zou dan weer niet budgetneutraal zijn, al was een rapport van de Nationale Bank deze week wel voorzichtig positief over de uitwerking.

Gisteren al leek een finale bijsturing van het zomerakkoord mogelijk, maar opnieuw was Kris Peeters de man die een doorbraak blokkeerde.

De effectentaks werd zelfs tweemaal afgeschoten door de Raad van State, en zou volgens hen voor mogelijke discriminatie zorgen omdat enkel beursgenoteerde aandelen door de taks gevat worden en niet-beursgenoteerde buiten schot blijven. Bovendien is het nog maar de vraag of de heffing wel de begrote 254 miljoen euro zou opbrengen.

De opeenvolging van negatieve adviezen werd in de regering niet meteen als een groot probleem gezien. Onder meer op het kabinet-Jambon en in de entourage van Charles Michel kreeg de Raad van State de kritiek dat ze niet aan politiek moest gaan doen: de politieke beslissingen komen enkel en alleen de regering toe. Maar bij coalitiepartner CD&V zit de schrikt er niettemin stevig in. Zij willen niet alleen dat de adviezen ernstig genomen worden, maar zijn vooral beducht dat de effectentaks in de aanloop naar de verkiezingen van 2019 door het Grondwettelijk Hof geannuleerd zou worden. De christendemocraten vragen bovendien cruciale bijsturingen van het onbelast bijverdienen, en willen die maatregel desnoods uitstellen.

Daarmee manoeuvreert CD&V-vicepremier Kris Peeters zich in een lastige positie. Nadat N-VA enkele maanden geleden twijfels uitte over de effectentaks, had Peeters in Terzake de zaken op scherp gezet: het zomerakkoord is één geheel. ‘Als er een probleem optreedt rond een belangrijk stuk loop je het risico dat alles terug op tafel komt.’

Die uitspraak komt nu erg ongelegen, want van alle regeringspartijen is CD&V op dit moment degene met de meeste twijfels, ook over de eigen effectentaks. CD&V was trouwens al van in het begin een koele minnaar van die heffing. De partij zinde einde vorig jaar op een meerwaardebelasting, maar die was voor N-VA en Open VLD onbespreekbaar. Het dossier blokkeerde intussen de hervorming van de vennootschapsbelasting, want CD&V wou die niet op groen zetten voor ze haar eigen maatregel binnen handbereik had. Uiteindelijk toverde premier Michel de effectentaks uit zijn hoed, die CD&V met lange tanden aanvaardde. Daarmee wordt 0.15 procent afgeroomd van alle bedragen boven 500.0000 euro op effectenportefeuilles.

Om de nieuwe discussies over het zomerakkoord uit het slop te halen, probeerden de christendemocraten de afgelopen week garanties te krijgen dat volgend jaar 254 miljoen zou opgehaald worden met een vorm van kapitaalbelasting, ook als de effectentaks zou mislukken. Zulke garanties liggen moeilijk voor de coalitiepartners.

Toch schijnt er licht aan het einde van de tunnel. Gisteren al leek een finale bijsturing van het zomerakkoord mogelijk, maar opnieuw was Kris Peeters de man die een doorbraak blokkeerde. Dat roept alvast herinneringen op aan de nacht van 10 oktober 2016. Toen belandde de regering in een diepe crisis nadat ze het niet eens raakte over de door CD&V voorgestelde meerwaardebelasting, en Kris Peeters de onderhandelingstafel verliet. Volgens minister Maggie De Block (Open VLD) is een landing vanavond of vannacht wel mogelijk. Wat CD&V binnenskamers zegt is niet hetzelfde als wat ze voor de camera zegt, verklaarde de minister van Volksgezondheid in Villa Politica.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content