'Regering-Bourgeois schuift rekening van 5,9 miljard euro door naar werknemers'

18/09/14 om 20:39 - Bijgewerkt om 20:39

De Vlaamse regering onder leiding van Geert Bourgeois dreigt een factuur van 5,9 miljard euro door te schuiven naar de werknemers en hun gezinnen, zeggen de drie grote vakbonden ABVV, ACV en ACLVB.

'Regering-Bourgeois schuift rekening van 5,9 miljard euro door naar werknemers'

Geert Bourgeois (N-VA) © BELGA/Dirk Waem

De Vlaamse regering onder leiding van Geert Bourgeois dreigt een factuur van 5,9 miljard euro door te schuiven naar de werknemers en hun gezinnen. Dat zeggen de drie grote vakbonden ABVV, ACV en ACLVB op basis van eigen berekeningen. Ze willen dat minister-president Bourgeois tijdens de Septemberverklaring van 22 september 'klare wijn' schenkt en ervoor zorgt dat 'de sterkste schouders de zwaarste lasten dragen'.

Na de forse veeg uit de pan van de christelijke arbeidersbeweging Beweging.net in De Standaard van donderdag is het nu de beurt aan de vakbonden om de Vlaamse regering in het vizier te nemen. De drie vakbonden maken zich zorgen over de plannen van de regering-Bourgeois die al zijn uitgelekt. 'Duurder inschrijvingsgeld voor hoger onderwijs, duurdere kinderopvang, een quasi verdubbeling van de bijdrage voor de zorgverzekering, een hogere elektriciteits- en waterfactuur, duurder openbaar vervoer, minder kinderbijslag,...'

Volgens de bonden gaat het alles samen om een factuur van 5,9 miljard euro die terecht zou komen bij de werknemers. De vakbonden stippen aan dat ze daarbij nog geen rekening houden met de PPS-constructies (publiek-private samenwerkingen) of met de federale regeringsonderhandelingen. 'Ook daar dreigt de koopkracht van de werknemers en hun gezinnen zwaar aangetast te worden', luidt het.

Uitgelekte planen

De uitgelekte plannen veroorzaakten de voorbije maanden al de nodige zenuwachtigheid en onrust. Minister-president Bourgeois noemde de geciteerde cijfers eerder al voorbarig en beloofde meer duidelijkheid in de Septemberverklaring en de begroting. Die Septemberverklaring is maandag 22 september. De vakbonden rekenen erop dat Bourgeois dan 'klare wijn' schenkt. 'Na alle newspeak van de wittebroodsweken is duidelijkheid en transparantie aan de orde', zeggen het ABVV, ACV en ACLVB.

De bonden willen naar eigen zeggen vooral dat de regering-Bourgeois zorgt voor 'evenwicht' en dat 'de sterkste schouders de zwaarste lasten dragen'. De bonden dringen ook aan op overleg met alle sociale partners, 'Een regering die alleen vriendelijk wil zijn voor ondernemers en vermogenden, én werknemers daarvoor de factuur presenteert, wekt geen vertrouwen, verbindt niet en gaat niet voor vooruitgang', zeggen Ann Vermorgen (nationaal secretaris ACV), Caroline Copers (algemeen secretaris Vlaams ABVV) en Hugo Engelen (gewestsecretaris ACLVB) in koor.

Onze partners