Regering beslist over zwaardere straffen voor haatmisdrijven

20/07/12 om 09:29 - Bijgewerkt om 09:29

De maximumstraf voor wie zich schuldig maakt aan een haatmisdrijf zal worden opgetrokken.

Regering beslist over zwaardere straffen voor haatmisdrijven

© Belga

De ministerraad bespreekt een voorstel van minister van Justitie Annemie Turtelboom om geweld op basis van discriminatie zwaarder te bestraffen.

Zo zal de strafmaat voor haatmisdrijven worden opgetrokken. Voor slagen en verwondingen die met discriminatie te maken hebben, zou de maximumstraf worden opgetrokken van 5 naar 30 jaar. Als iemand gedood wordt uit discriminatie zal de dader in de toekomst levenslang riskeren.

Het voorstel kwam er na de dood van de Luikenaar Ishane Jarfi, die mogelijk het slachtoffer werd van homohaat. Ook in Aalst was er onlangs een geval van homofoob geweld. Daar raakte in de nacht van woensdag op donderdag een man levensgevaarlijk gewond nadat hij was aangevallen omdat hij homo was.

Melden van homofoob geweld
Daarnaast werkt Turtelboom samen met minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet aan een omzendbrief waarin richtlijnen zullen staan over hoe een melding van homofoob geweld bij de politie concreet moet worden opgesteld. Nu weegt een dossier vaak nog te licht om het als een haatmisdrijf te kunnen kwalificeren.

"Politieagenten die tijdens het opstellen van een proces-verbaal vermoeden dat iemand in elkaar geslagen is omwille van zijn of haar geaardheid moeten daar op doorvragen. Anders wordt het misdrijf afgedaan als een gewone zaak van slagen en verwondingen", geeft Yves Aerts van Çavaria als voorbeeld. (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners