‘Regering beschermt bevolking onvoldoende tegen kernramp’

© Belga

Milieuorganisatie Greenpeace verwijt de federale regering schuldig verzuim bij de bescherming van de burgers bij een kernramp. Daarom overhandigde ze een ingebrekestelling aan het kabinet van eerste minister Elio Di Rupo.

Volgens Greenpeace onderneemt de regering onvoldoende om de bevolking te beschermen als in België een kernramp zoals Fukushima zou gebeuren. “Op het vlak van kerncentrales is België uniek”, zegt campagneverantwoordelijke Eloi Glorieux. “In ons land en vlak over de grens bevinden zich maar liefst 21 kerncentrales, waarvan acht binnen de grenzen. Bovendien zijn die centrales nergens zo dicht bij grote steden ingeplant, wat als gevolg heeft dat er, bijvoorbeeld, 1,5 miljoen mensen wonen in een straal van 30 km rond Doel.”

Noodplannen niet up-to-date

Een studie van het Max Planck Instituut van mei vorig jaar schat bovendien dat de kans op een kernramp zoals Fukushima 200 maal groter is dan voor de kernramp in Fukushima gedacht werd. Elke 10 à 20 jaar zal een kernramp van dit kaliber gebeuren, en West-Europa loopt het grootste risico.

Ondanks dat hoge risico en de unieke positie van België zijn de noodplannen in ons land allesbehalve adequaat en up-to-date, stelde Greenpeace vast. De milieuorganisatie vroeg de federale en provinciale nood- en interventieplannen op.

“De federale regering heeft een Nucleair en Radiologisch Noodplan voor het Belgisch grondgebied, en de provincies zouden een Bijzonder Nood- en Interventieplan (BNIP) moeten hebben. Enkel Antwerpen, Oost-Vlaanderen, Luik en Namen hebben zo’n plan, maar in twee verschillende versies.”

Ruïnes

Greenpeace analyseerde die plannen, en die leren dat ze “in het beste geval een antwoord bieden op de effecten van een beperkt ongeluk”, zegt Glorieux. “Al in 1991 schrijft een parlementaire commissie dat de evacuatielimiet van 10 km op geen enkele wetenschappelijke basis berust. Een noodplanzone van 30 km of meer is nodig om de hele besmette zone te kunnen dekken.”

De evacuatieplannen zijn volgens Greenpeace ook totaal niet afgestemd op de realiteit. “Zo zijn in de provincie Antwerpen vier evacuatiecentra voorzien, waarvan er twee, het Fort van Haasdonk en het Oud Slachthuis, ruïnes zijn. En ze bevinden zich allevier tussen 14 en 20 kilometer van Doel.”

Lessen trekken uit Fukushima

“De regering laat dus na lessen te trekken uit de dramatische ervaringen in Fukushima. Dit is schuldig verzuim, en daarom hebben we een deurwaarder officieel een ingebrekestelling laten overhandigen aan het regeringshoofd.”

De regering krijgt nu een maand om Greenpeace een bevredigend antwoord te bezorgen. “Als dat er niet komt, nemen we verdere juridische stappen”, besluit Glorieux. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content