Regering behoudt verdeelsleutel artsenquota op 60/40

© BELGA

De regering heeft een akkoord bereikt over de artsenquota in 2022. Dat heeft minister van Volksgezondheid Maggie De Block donderdag bekendgemaakt. Opvallend is dat de traditionele verdeelsleutel tussen Nederlandstaligen en Franstaligen behouden blijft op 60/40. Het eerdere voorstel van de planningscommissie om de quota te veranderen naar 56,5 procent en 43,5 procent, een voorstel dat aan Vlaamse kant op veel protest botste, wordt dus niet gevolgd.

Wie als arts wil werken, heeft daarvoor een RIZIV-nummer nodig. Daarvan worden er elk jaar een bepaald aantal uitgedeeld. Voor de verdeling van die nummers tussen Vlamingen en Franstaligen is een verdeelsleutel vastgelegd. Nu ligt die op 60 voor Vlaanderen, tegenover 40 voor de Franstaligen.

Na een grondige analyse van de verwachte noden aan artsen op het terrein, stelde de planningscommissie een tijd geleden voor om de verdeelsleutel te herzien naar 56,5/43,5. Dat botste op veel protest aan Vlaamse kant. In het Franstalig onderwijs bestaat er – in tegenstelling tot in Vlaanderen – namelijk nog geen ingangsexamen, waardoor er jarenlang meer artsen afstudeerden dan er RIZIV-nummers waren. Volgens minister De Block wordt het advies van de planningscommissie wel gevolgd in het totale aantal artsen dat in 2022 mag afstuderen, namelijk 1.320, maar wordt de verdeelsleutel wel bijgestuurd. Voor Vlaanderen zijn er 792 artsen voorzien voor 2022 en voor Wallonië 528. Dat komt overeen met de traditionele verdeelsleutel 60/40.

“Het aantal ligt iets hoger dan vooropgesteld door de planningscommissie omdat de commissie zelf aangaf dat bepaalde tekorten dreigen. Door de lichte verhoging worden de tekorten vermeden”, aldus De Block. “Voor Wallonië ligt het aantal dan weer lager omdat in de Franstalige Gemeenschap de voorije jaren en de komende jaren een overtal aan artsen zal afstuderen”, stelt de Open Vld-minister. De federale regering vraagt ook aan de Franstalige Gemeenschap dat er nog voor de tweede lezing van het koninklijk besluit over de quota een decreet wordt goedgekeurd dat voorziet in een ingangsexamen voor het begin van het eerste jaar geneeskunde. (Belga/NSK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content