Regenval: 'Geen kritieke overstromingen meer verwacht'

27/12/12 om 18:19 - Bijgewerkt om 18:19

Verhoogde waakzaamheid blijft wel geboden in de vallei van de Molenbeek in Londerzeel en Puurs.

Regenval: 'Geen kritieke overstromingen meer verwacht'

© Belga

Volgens de overstromingsvoorspeller van de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) trekt donderdagavond een nieuwe regenzone met neerslaghoeveelheden van 5 tot 10 mm over Vlaanderen, met in het Maasbekken uitschieters tot 15 mm, maar dit zal alleen leiden tot niet kritieke overstromingen langs de onbevaarbare waterlopen.

Waakzaamheid

Verhoogde waakzaamheid blijft wel geboden in de vallei van de Molenbeek in Londerzeel en Puurs. De situatie wordt nauwlettend opgevolgd. Het gaat wel droger worden vanuit het westen, en voor de komende dagen wordt weinig neerslag verwacht.

In het Benedenscheldebekken kan het waterpeil van de Kleine Molenbeek terug wat stijgen. De brandweer volgt de situatie op. Ook langs de Grote Molenbeek in Londerzeel geldt nog verhoogde waakzaamheid. In het oostelijk en noordelijk Maasbekken valt er mogelijk meer neerslag, maar dat zal niet tot kritieke overstromingen leiden.

In het IJzerbekken zijn er nog niet kritieke overstromingen langs de benedenlopen. Door de neerslag van donderdag kunnen de waterlopen opnieuw buiten hun oevers treden, maar kritieke overstromingen waarbij huizen bedreigd worden, worden er niet verwacht.

Ondergelopen kelders

In het bekken van de Brugse Polders en het Leiebekken is het waterpeil langs de Rivierbeek en de Heulebeek weer gaan stijgen, maar er worden geen kritieke overstromingen verwacht.

In de provincie Namen is de brandweer donderdagnamiddag tussen 14 en 17 uur enkele tientallen keren moeten uitrukken om ondergelopen kelders leeg te pompen. Dat was het geval in Andenne, Eghezée, Sambreville en de stad Namen. (Belga/INM)

Lees meer over:

Onze partners