'Regeling voor Arco-coöperanten tegen eind 2017'

16/10/16 om 09:03 - Bijgewerkt op 17/10/16 om 12:23

Eerste minister Charles Michel heeft zijn beleidsverklaring voorgelezen. De premier kondigde een regeling aan voor de Arco-coöperanten tegen eind volgend jaar. Daarbij zou werk gemaakt worden van een gedeeltelijke terugbetaling.

'Regeling voor Arco-coöperanten tegen eind 2017'

© BelgaImage

Herbekijk de volledige beleidsverklaring

Premier Charles Michel las de State of the Union voor nadat de regering vrijdagavond een akkoord had bereikt over de begroting 2017 en enkele flankerende maatregelen. Normaal had de verklaring dinsdag moeten plaatsvinden, maar omdat de onderhandelingen tussen de regeringspartijen aansleepten, werd die uitgesteld.

De beleidsverklaring van de premier had heel wat passages die te verwachten waren, zeker na de persconferentie die de regering gisteren al gaf over het akkoord over de begroting. Verrassen deed Charles Michel dan weer wel met de aankondiging van een oplossig voor 800.000 gedupeerde Arco-coöperanten die bij de val van Dexia hun geld kwijt waren.

Dat er een regeling over Arco zou worden uitgewerkt, stond in 2014 al in het regeerakkoord. Die ambitie wordt nu door Michel bevestigd. "Op initiatief van de minister van Financiën (Johan Van Overtveldt, red.) zal een plan van aanpak worden opgemaakt", zei Michel. "Er zal een taskforce worden opgericht om de uitwerking van de regeling te begeleiden." Volgend jaar wordt daarvan de operationele uitvoering opgestart.

De onaangekondigde vermelding van het Arco-dossier zorgde heel even voor rumoer op de banken van de oppositie.

Kris Peeters

Kris Peeters © Belga Image

'De volgende maanden komt er een plan van aanpak', herhaalde vicepremier Kris Peeters nadien in De Zevende Dag. 'We zullen volgend jaar duidelijke taal spreken in dit dossier.' Duidelijke taal over de specificaties van de deal, kwam er vandaag in elk geval nog niet.

Dat voedt de vermoedens dat de Arco-regeling binnen de regering op tafel is gelegd in de onderhandelingen met als doel CD&V mee te krijgen. Vooral de christendemocraten zijn vragende partij voor een oplossing in het Arco-dossier.

Uitzonderlijk

Dat Michel op zondag de Kamer laat samenroepen is uitzonderlijk In dit geval wil dat dus zeggen dat het debat maandag gehouden wordt. Dinsdag om 13 uur kan dan de stemming plaatsvinden.

Het is uitzonderlijk dat de Kamer op zondag vergadert, vooral als het is om te luisteren naar de State of the Union van de premier. Michel ziet er een vorm van flexibiliteit in en ook "een kwestie van democratie". Op de oppositiebanken is men minder enthousiast. Volgens Jean-Marc Nollet (Ecolo) is de ploeg-Michel "geen regering meer, maar een improvisatieliga".

N-VA-voorzitter Bart De Wever zou er in eerste instantie niet bij zijn, maar later besliste hij om toch te komen. Het debat over de antieke Griekse en Romeinse beschavingen in de Antwerpse Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience werd verschoven naar 13.30 uur, had hij even daarvoor laten weten.

Vuye en Wouters: 'Vergaderen op zondag is niet gratis'

De onafhankelijke Kamerleden Hendrik Vuye en Veelere Wouters dienden vandaag ook een motie in over de gang van zaken. 'Dat de Kamer in dringende gevallen op een zondag wordt samengeroepen is geen punt. Politici moeten hun verantwoordelijkheid ten allen tijde nemen, ook op zondag. Maar het organiseren van een zitting van de Kamer op een zondag is evenwel niet gratis. Personeelsleden en externe korpsen (bijvoorbeeld militaire politie) worden opgeroepen en de diensten van de Kamer moeten ter beschikking staan.'

Zij willen van Kamervoorzitter Siegfried Bracke de kostprijs kennen van de uitzonderlijke zitting.

Peeters: 'Europa wil resultaten van de begroting zien'

In De Zevende Dag gaven de drie vicepremiers Jan Jambon (N-VA), Kris Peeters (CD&) en Alexander De Croo (Open VLD) al meer uitleg over de begroting. Daarover bereikte de regering vrijdagavond een akkoord. De andere hervormingen, over de vennootschapsbelasting, de activering van spaargeld en de meerwaardebelasting op aandelen, zullen 'bestudeerd' worden.

De oppositie was zoals verwacht niet onder de indruk van de beleidsverklaring. Groen-voorzitter Meyram Almaci en SP.A-fractievoorzitter in de KamerMeryame Kitir bleven op hun honger zitten en

(Belga//JH/TE)

Onze partners