‘Regeerakkoord voert kartelprogramma van 2007 uit’ (CD&V)

© Belga

De CD&V heeft met een quasi unanimiteit ingestemd met het regeerakkoord dat de partij samen met socialisten, liberalen en de CDH heeft bereikt.

Op het participatiecongres stemden 659 in met regeringsdeelname. Er waren slechts twee tegenstemmen en vijf onthoudingen. “Met dit regeerakkoord voeren we het kartelprogramma van 2007 uit”, benadrukte voorzitter Wouter Beke onder luid applaus in zijn slottoespraak.

Tijdens het congres kreeg de partijvoorzitter enkele malen een staande ovatie. Die eer viel ook te beurt aan ontslagnemend premier Yves Leterme en oud-partijvoorzitster Marianne Thyssen.

Met het communautaire akkoord wordt volgens Wouter Beke het land op orde gezet: BHV wordt gesplitst, er komt een financieringswet die Vlaanderen meer fiscale autonomie geeft, de deelstaten meer verantwoordelijkheden geeft en de solidariteit meer transparant maakt.

‘Nihil valt absentia’
Het bugettaire en sociaal-economisch akkoord zet volgens hem de toekomst op orde. “Dit akkoord geeft een noodzakelijk, hoopvol, rechtvaardig, verstandig en voorzichtig antwoord op de uitdagingen van morgen”, aldus de partijvoorzitter. “Nu door de zure appel bijten en perspectief creëren voor wat daarna komt”.

Beke haalde ook uit naar de N-VA zonder de partij bij naam te noemen. Niet alleen voert CD&V het kartelprogramma van 2007 uit, maar het resultaat toont aan dat onderhandelen loont. “Nihil valt absentia” – Afwezigheid is niets waard, beantwoordde hij de Latijnse spreuk van De Wever bij de verkiezingsoverwinning van 2010: “Nil volentibus arduum” – Voor zij die echt willen, is niets onmogelijk.

Protest
Enkele tientallen leden van Voorpost waren minder opgezet met het regeerakkoord. Bij de aanvang van het congres protesteerden ze luidruchtig tegen regeringsdeelname.

“Uw partij verkoopt Vlaanderen – De Vlamingen betalen de prijs”, luidde de slogan. Het Vlaams-nationalistische Voorpost hekelde de “deelse en onzuivere” splitsing van BHV, het uitblijven van de overheveling van de kinderbijslag, de toenemende transfers en de versterking van de gewesten ten nadele van de gemeenschappen.

Vooral de partijkopstukken moesten de decibels trotseren om het Auditorium van Gasthuisberg te bereiken. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content