‘Regeerakkoord is sokkel waarop nieuw België wordt gebouwd’

© Belga

Volgens eerste minister Di Rupo legt zijn regering oplossingen op tafel waardoor ons land herboren zal worden. Daarom vraagt Di Rupo het parlement zijn regering het vertrouwen te schenken.

“Het regeerakkoord is de sokkel waarop het nieuwe België zal worden gebouwd. Een België waar Vlamingen, Brusselaars en Walen hand in hand en op een enthousiaste manier samenwerken”. Dat heeft kersvers premier Elio Di Rupo in zijn regeerverklaring gezegd.

Nederlands
Nadat de opvolgers van de nieuwe bewindsploeg de eed aflegden, begon Elio Di Rupo aan zijn langverwachte regeerverklaring. Hij deed er ongeveer 40 minuten over om de 12 pagina’s lange tekst voor te lezen. Dat gebeurde in het Frans en het Nederlands. Di Rupo beloofde de Vlamingen overigens hard te werken om zijn Nederlands te verbeteren. Hij vroeg daar wat geduld voor.

De kersverse eerste minister richtte zich speciaal tot de Vlamingen. “De eerste minister moet de eerste minister zijn van alle Belgen en dus uiteraard ook van alle Vlamingen. Ik zal hard werken om mijn Nederlands te verbeteren, dat beloof ik u”. Ik ben van plan om heel wat Vlamingen te ontmoeten. Ik zal naar veel Vlamingen toe gaan om te luisteren en Vlaanderen beter te leren kennen. Ik zal de Vlaamse gezinnen, bedrijven en verenigingen bezoeken. Wij zullen elkaar beter leren kennen en ik verheug me daarop. Ik zal heel hard werken om u niet te ontgoochelen, maar ik vraag u een beetje geduld en begrip”, verklaarde Elio Di Rupo.

Maatregelen
De federale regeringsleider bedankte iedereen voor het geduld dat ze dienden uit te oefenen. “Na zoveel moeilijke momenten kunnen wij vandaag zeggen dat er een betere toekomst mogelijk is voor de burgers (…) Ons land raakt eindelijk uit de crisis”, dixit Di Rupo, die
in vogelvlucht een overzicht gaf van de maatregelen die nodig zijn om de overheidsfinanciën te saneren en om het land sociaaleconomisch te moderniseren.

De PS’er zei onder meer dat het niet langer houdbaar is dat we slechts één derde van ons leven werken en dat daarom de brugpensioenleeftijd zal worden opgetrokken. “Zonder evenwicht komt er een dag waarop ons systeem onhoudbaar zal zijn en onrechtvaardig voor de werkende jonge generaties”.

Daarnaast moeten meer mensen aan het werk. “Diegenen die onvoldoende inspanningen leveren zullen voor hun verantwoordelijkheid worden geplaatst. De degressiviteit van de uitkeringen zal sneller worden”. Di Rupo wees er echter ook op dat het loonindexeringssysteem behouden blijft en dat de koopkracht wordt beschermd.

Staatshervorming
In een apart hoofdstuk verwees hij naar de staatshervorming en de voorziene splitsing van BHV. Hij onderstreepte dat de middelen van de deelstaten van 43 naar 63 miljard stijgen, zonder dan nog rekening te houden met de fiscale autonomie die ze krijgen. “Sterkere deelstaten in een dynamische federale staat. Dit biedt alle Belgen de zekere hoop op een betere toekomst”. Di Rupo verzekerde dat de acht partijen die zich achter het communautaire luik schaarden vastberaden zijn om die snel uit te voeren.

De regering gaat nu snel uit de startblokken schieten en werken, werken en werken, beloofde Di Rupo. “Samen, met de steun van een grote meerderheid in het parlement, zullen we aan een betere toekomst bouwen”.

Luid applaus Di Rupo kreeg voor zijn eerste regeerverklaring lang en luid applaus. Zelfs de groene Kamerleden Eva Brems en Juliette Boulet applaudisseerden en porden verontwaardigd hun collega Ronny Balcaen aan hetzelfde te doen.

De eerste minister diende bij Kamervoorzitter André Flahaut een motie van vertrouwen in. De Kamer zal daarover wellicht pas zaterdag kunnen stemmen.

Vrouwelijke CD&V-parlementsleden in het zwart
Zo goed als alle vrouwelijke parlementsleden van CD&V droegen zwarte kleren. Ze willen daarmee op een symbolische manier hun ongenoegen tonen tegen het ontbreken van CD&V-vrouwen in de nieuwe federale regering. Dat er van de vier regeringsposten voor de Vlaamse christendemocraten geen naar een vrouw ging, botste her en der al op kritiek. Zo was er onder meer forse kritiek van de CD&V-vrouwenorganisatie Vrouw en Maatschappij en van Miet Smet.

Dat nu ook het fractievoorzitterschap in de Kamer naar een man (Raf Terwingen) gaat, wakkert het ongenoegen nog aan. “Dat het opnieuw geen vrouw is geworden, is bijzonder jammer. Het heeft maar één stem gescheeld. Sonja Becq heeft nipt de duimen moeten leggen. Nochtans is voorzitter Wouter Beke zelf nog in de fractievergadering komen pleiten voor de aanstelling van een vrouw”, zo zegt een parlementslid. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content