'Regeerakkoord is opstap naar nieuwe welvaartsstaat' (SP.A)

03/12/11 om 12:48 - Bijgewerkt om 12:48

Het partijcongres van SP.A heeft quasi unaniem het ontwerp-regeerakkoord van de volgende federale regering goedgekeurd.

'Regeerakkoord is opstap naar nieuwe welvaartsstaat' (SP.A)

© Belga

Van de ongeveer 400 deelnemers aan het congres, stemden er twee tegen en was er één onthouding. "Dat betekent dat we bereid zijn verantwoordelijkheid op te nemen in moeilijke tijden", sprak voorzitter Bruno Tobback na afloop.

Kritische stemmen De Vlaamse socialisten verzamelden zaterdag in de Brussels Event Brewery in Sint-Jans-Molenbeek. Het congres verliep achter gesloten deuren, maar voorzitter Tobback gaf toe dat er een "brede discussie" is geweest, "waarbij er inderdaad wat kritische stemmen waren", niet alleen naar aanleiding van de discussie binnen de vakbonden, maar er waren ook vragen bij de strengheid van een aantal maatregelen in het akkoord

Tobback stelt daar tegenover dat de nieuwe regering de enige is in Europa die zo'n grote inspanning levert - een sanering van 11,3 miljard euro - zonder daarbij te raken aan de pensioenleeftijd, zonder het brugpensioen af te schaffen, zonder aan de index te raken en zonder een grote privatiseringsronde te organiseren.

Opstap naar nieuwe welvaartsstaat
De SP.A-voorzitter had het over een evenwichtig regeerakkoord dat grondige hervormingen bevat. Die slaan niet alleen op de arbeidsmarkt, maar ook op de financiële wereld, op fraudebestrijding, de economie van de toekomst, enzovoort. Het is een project waarin zijn partij gelooft en dat de opstap naar een nieuwe welvaartsstaat kan vormen.

Hij is bereid iedereen duidelijk te maken dat werken en langer werken essentieel is om onze welvaartsstaat recht te houden, maar dan moet er ook een regering zijn die ervoor zorgt dat werken mogelijk is.

MinistersHij citeerde het voorbeeld van "louche mechanismen" waardoor Belgische werklozen niet aan de slag raken in de bouwsector ten nadele van Oost-Europese werknemers.

Hij engageert zich ertoe dat de Vlaamse socialisten het akkoord loyaal zullen uitvoeren en verwacht van de toekomstige regeringspartners hetzelfde. Uitspraken over de verdeling van de ministerportefeuilles wilde Tobback niet doen. (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners