'Regeerakkoord ademt jaloezie uit tegenover ondernemers'

26/01/12 om 16:34 - Bijgewerkt om 16:34

Ondernemersorganisatie Unizo haalt scherp uit naar de federale regering. Het regeerakkoord ademt "jaloezie" uit tegenover ondernemers, vindt topman Karel Van Eetvelt.

'Regeerakkoord ademt jaloezie uit tegenover ondernemers'

© Belga

"Werkgevers hebben het gevoel dat ze worden afgeschilderd als verdacht, als fraudeurs. Er is veel jaloezie tegenover werkgevers, en het regeerakkoord ademt dat uit", stelt Van Eetvelt. "Blijkbaar is de boodschap: het economisch herstel moet van uw kant komen ondernemer, maar we vertrouwen u wel van geen kanten. Wel, wij aanvaarden die boodschap niet."

Een voorbeeld daarvan zijn de maatregelen rond bedrijfswagens. Pure jaloersheid, aldus Van Eetvelt, op ondernemers met grote auto's. "We gaan die met de grote wagens eens aanpakken is hier de boodschap." Ondernemers hebben nood aan een rechtszeker kader om te ondernemen, en dat kader staat zwaar onder druk, waarschuwt Unizo. Voorbeelden daarvan zijn de anti-misbruik afspraken inzake belastingen, of de geplande aanpak rond schijnzelfstandigen. "Het is niet verboden om fiscaal te optimaliseren. Maar deze regering laat het omgekeerde uitschijnen. Dat is gewoonweg grof", aldus Van Eetvelt.

Pensioenen

De kans dat Unizo over deze maatregel naar het grondwettelijk hof stapt, is groot. Een ander dossier dat de ondernemersorganisatie hoog zit, is de externalisering van pensioenen. Bedrijfsleiders zullen wat ze op hun balans hebben staan voor hun pensioen moeten gaan beleggen, en daar belasting op betalen. Omdat veel ondernemers dat niet in cash hebben, zullen ze gedwongen worden om te gaan lenen. "Dat kan toch niet de bedoeling zijn van de regering. We hebben dit aangekaart, maar wachten op een oplossing". (Belga/INM)

Lees meer over:

Onze partners