Nieuwe partij wil Vlaanderen én Wallonië veroveren

Ann Peuteman

De Referendum-partij loopt zich warm voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2018. Via sociale media probeert ze in heel België leden en kandidaten te ronselen.

Hebt u op Facebook ook een vriendschapsverzoek ontvangen van ene Bart Neys? Wees gerust: de man is niet uit op uw affectie of geld, maar wel op uw stem. Wie zijn verzoek aanvaardt, krijgt binnen de kortste keren een privébericht: ‘Hoi, aangenaam, wat doet u in het leven? Wij zijn bezig met het opstarten van een Referendum-partij. Kan dat u interesseren?’ Zo hoopt Neys tegen de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 genoeg leden, militanten en kandidaten te rekruteren om op verschillende plaatsen in Vlaanderen en Wallonië kieslijsten in te dienen.

De Referendum-partij werd zo’n twee jaar geleden opgericht door mensen die op Facebook aan de praat waren geraakt over hun gedeelde onvrede met het Belgische beleid. ‘We hadden het vooral moeilijk met de financiële politiek van de overheid’, aldus Neys, een Hasselaar die al enkele jaren in Luik woont. ‘Jaarlijks betalen wij belastingbetalers ongeveer elf miljard euro interesten op de staatsschuld. Daar willen we iets aan doen door renteloze leningen voor België mogelijk te maken.’

Trouw aan haar naam eist de partij ook dat de bevolking op alle beleidsniveaus een bindend referendum kan afdwingen. Vandaar dat ze zo veel mogelijk aanschurkt tegen de Antwerpse actiegroepen die handtekeningen verzamelen voor een (eventueel) nieuw referendum over de Oosterweelverbinding.

Eigenlijk wilde de Referendum-partij al in 2014 deelnemen aan de federale verkiezingen in de provincie Antwerpen. Ze verzamelde zelfs de vereiste vijfhonderd handtekeningen, maar diende die net te laat in. De teleurstelling was zo groot dat de partijwerking helemaal stilviel. Tot Neys en zijn medestanders de draad begin dit jaar weer opnamen en hun partij begonnen klaar te stomen voor de gemeenteraadsverkiezingen. Dan willen ze in zo veel mogelijk Belgische steden en gemeenten kunnen meedoen.

‘Dat is nogal uitzonderlijk’, zegt politicoloog Herwig Reynaert van het Centrum voor Lokale Politiek van de Universiteit Gent. ‘Nieuwe partijtjes die aan de gemeenteraadsverkiezingen willen deelnemen, doen dat meestal maar op één plaats en zeker niet in beide landsdelen.’

Moeilijk is het niet om kieslijsten in te dienen voor de lokale verkiezingen: afhankelijk van de grootte van de gemeente volstaan vijf tot honderd handtekeningen. ‘De Referendum-partij zal dus wel op verschillende plaatsen meedoen en dan is de kans groot dat ze hier of daar een verkozene zal hebben’, aldus Reynaert. ‘Maar op dit moment ziet het er niet naar uit dat het een heel groot succes wordt. Veel hangt af van de kandidaten die ze kan aantrekken: bij gemeenteraadsverkiezingen stemmen mensen eerder op bekende gezichten dan op een programma. Met een pleidooi voor bindende referenda alleen breng je daar geen politieke aardverschuiving teweeg.’

Ann Peuteman

De partij wil dat de bevolking op alle beleidsniveaus een bindend referendum kan afdwingen.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content