Rector K.U. Leuven pleit voor verbreding bachelor

26/09/11 om 15:16 - Bijgewerkt om 15:16

Rector Mark Waer heeft maandag tijdens de opening van het academiejaar aan de K.U.Leuven gepleit voor een inhoudelijke verbreding van de bacheloropleiding.

Rector K.U. Leuven pleit voor verbreding bachelor

© Belga

"In het onderwijs is er nood aan een verbreding van de vorming van bachelorstudenten met meer veralgemeende aandacht voor de geesteswetenschappen binnen de natuurwetenschappelijke opleidingen en vice versa", aldus Waer.

Die verbreding zal de studenten vooreerst helpen bij hun definitieve studiekeuze, evenals hun vorming als "humanistische burgers" ten goede komen.

Niveauverlaging

De kritiek die recent rees op de toenemende participatie van Vlaamse jongeren aan het hoger onderwijs, bestempelde Waer als exemplarisch voor "de Vlaamse mentaliteit die graag het negatieve koestert".

Hij wees erop dat "een hoge participatiegraad aan het hoger onderwijs wellicht de belangrijkste basisvoorwaarde is voor het realiseren van de kennissamenleving". "Die verhoogde participatie werd echter onmiddellijk tot niveauverlaging gereduceerd zonder dat er daarvoor significante gegevens beschikbaar waren", aldus Waer.

De rector verzet zich dus ook tegen maatregelen die voorgesteld worden om de toestroom van studenten naar het hoger onderwijs in te dijken, zoals ingangsexamens, of "financiële incentives", zoals een verhoging van de inschrijvingsgelden. (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners