Recordaantal mensen op pensioen

04/03/13 om 18:30 - Bijgewerkt om 18:30

Nooit eerder gingen zoveel mensen met pensioen als vorig jaar. Bijna 121.379 mensen beëindigden hun carrière. Dat is een stijging van 6,7 procent in vergelijking met 2011. Volgens Pensioenminister De Croo staan de pensioenen onder druk.

Recordaantal mensen op pensioen

© Belga

Ruim 90.000 werknemers en zelfstandigen en zo'n 21.500 ambtenaren gingen in 2011 op pensioen, toen al een recordaantal. En dat getal bleef maar stijgen. In 2012 beslisten bijna 100.000 werknemers en zelfstandigen en 22.400 ambtenaren om een punt achter hun carrière te zetten. Dat is een stijging van zeven procent in vergelijking met 2011. Dat meldt de VRT.

De vergrijzingsgolf valt niet meer te ontkennen. Volgens experten gaat dat zeker nog door tot 2030. "Het zijn de babyboomers die net in de optimistische periode na de Tweede Wereldoorlog geboren zijn, die nu met pensioen gaan", stelt minister van Pensioenen De Croo (Open VLD). "Mensen geboren tussen 1945 en 1965 gaan de volgende 20 jaar met pensioen." Bovendien stijgt het aantal vrouwen dat van een pensioen geniet.

Met zijn allen langer aan de slag Hij herinnert eraan dat de Studiecommissie voor de Vergrijzing eerder berekende dat door de vergrijzing de pensioenuitgaven tegen 2060 zullen stijgen van 9,9 procent van het bnp tot 14,5 procent. Dat komt vooral door de stijgende levensverwachting en het lagere aantal geboortes.

Die stijging duwt de pensioenkost met vier procent omhoog. De wettelijke pensioenen staan onder druk, dat zegt ook minister De Croo. Om de kosten betaalbaar te houden, moet volgens de liberaal ingezet worden op langere loopbanen, meer mensen aan de slag en een begroting op orde. Momenteel gaan mensen in ons land gemiddeld op 59 jaar met pensioen, wat een pak lager is dan het Europese gemiddelde.

"Elke euro die we niet aan rente op de staatsschuld moeten betalen, kunnen we in de toekomst investeren in de vergrijzing. Een budget op orde is een budget dat klaar is voor de vergrijzing", aldus de minister, die zo de brug slaat naar de nakende begrotingscontrole. Hij raadt bovendien de bevolking daarom ook aan om in te zetten op een aanvullend pensioen of pensioensparen. "Een gediversifieerd pensioensysteem zal voor stabiliteit zorgen." (Belga/EA)

Lees meer over:

Onze partners