Recordaantal dossiers over financiering van terroristen in België

16/01/15 om 04:14 - Bijgewerkt om 04:14

De Belgische antiwitwascel heeft het voorbije jaar een recordaantal dossiers doorgespeeld aan het gerecht over de financiering van terroristen.

Recordaantal dossiers over financiering van terroristen in België

© Belga

Dat schrijft De Tijd. Het afgelopen jaar kreeg de cel 152 meldingen binnen over verdachte geldtransacties tussen mensen of rechtspersonen die gelinkt worden aan het terrorisme. Dat waren in 2013 nog 126 meldingen. Uit de meldingen is vorig jaar ook het hoogste aantal dossiers in jaren doorgespeeld aan de parketten: 36 dossiers voor een totaalbedrag van 6,8 miljoen euro, tegenover 25 dossiers het jaar voordien voor een bedrag van 2,6 miljoen euro.

Toch benadrukt Jean-Claude Delepière, de baas van de antiwitwascel, dat het zeer moeilijk is om het geld van de terroristen te detecteren. Delepière doet ook een oproep om de antiwitwascel meer bevoegdheden te geven: "De Belgische antiwitwascel mag wel de geldstromen van terroristen of terreurgroepen opvolgen, maar niet de gelden van 'extremisten'. Er zijn ooit wetsvoorstellen geweest om dat mogelijk te maken, maar die zijn nooit goedgekeurd in het parlement".

(Belga)

Lees meer over:

Onze partners